Povežite se sa svojom dušom – automatskim pisanjem

Jedna od najboljih tehnika za komuniciranje sa svojom dušom je automatsko pisanje. Može je primijeniti svatko, od onih koji su tek krenuli na duhovno putovanje, pa do "naprednih putnika", kaže terapeutkinja i spisateljica Aletheia Luna i opisuje kako to činiti...

Što je automatsko pisanje?

Automatsko pisanje je pisanje riječi u stanju nalik transu koje nadilazi svjestan um. Psiholozi i duhovnjaci imaju različita mišljenja o porijeklu automatskog pisanja. Neki tvrde da mu je izvor u nesvjesnom umu a drugi da proizlazi iz natprirodnih sila kao što su duhovni vodiči i anđeli.

Aletheia Luna smatra da mu je izvor u nesvjesnom umu koji je ulaz u dušu višeg Ja i da je zato divan način da bismo dobili vodstvo.

Dobrobiti automatskog pisanja

Kada ovladate automatskim pisanjem, vidjete ćete da od njega ima puno dobrobiti: Možete dobiti direktno vodstvo od višeg Ja; imat ćete više jasnoće u svakodnevnom životu i bolju sposobnost donošenja mudrih odluka; vaše intuitivne sposobnosti će se izoštriti i razviti; možete se povezati s duhovnim vodičima i sagledati situacije iz njihove perspektive; osjećat ćete se podržano i duboko shvaćeno te ćete više vjerovati svojim instinktima i intuiciji. Osim toga, automatsko pisanje djeluje vrlo umirujuće te doslovno i u prenesenom značenju otvara vaš um.

Kako dobiti odgovor duše automatskim pisanjem

1. Uzmite papir i olovku ili otvorite notepad ili word dokument na računalu.
2. Mislite na pitanje koje želite postaviti.
3. Napišite pitanje.
4. Opustite tijelo i duh.
5. Pustite da pisanje spontano teče.

Premda jednostavno, automatsko pisanje u praksi je nešto što je potrebno strpljivo razvijati, osim ako niste prirodno nadareni za to. Možda ćete otkriti, kao većina ljudi, da vam prvi put automatsko pisanje ide jako dobro. Ali kasnije se počinjete mučiti. Razlog tome je što, kada radimo nešto novo, um je obično slobodan od uvjerenja i očekivanja. No, nakon toga počinjemo akumulirati mentalnu prtljagu koja blokira proces spontanog otkrivanja. Ako se to dogodi, ne brinite se, samo naučite kako isprazniti um. Evo što o tome savjetuje Aletheia Luna:

1. Mislite na pitanje za koje vam je potrebno vodstvo
Svrha automatskog pisanja je pristup vodstvu vaše duše, naročito ako imate poteškoća s time da je čujete u svakodnevnom životu. Izaberite pitanje koje vam stvarno izvire iz srca ili vas duboko muči iznutra. Što pitanje ima jači emotivni naboj, odgovor će biti jasniji. Također je važno da uputite svoje pitanje nekome ili nečemu određenom kao što je vaša duša, duhovni vodič ili vaš nesvjesni um.

Na primjer vaše pitanje može biti: "Draga dušo, zašto ja stalno sabotiram svoju sreću?"
Neka pitanje bude jednostavno. Imate li više pitanja, u svakom postupku automatskog pisanja postavite jedno, tako će vam biti lakše.

2. 'Opustite glavu'
Naučiti utišati um najvažniji je dio automatskog pisanja. Kada je um miran i oslobođen misli, automatsko pisanje postaje mnogo lakše. To možete postići meditacijom koju inače prakticirate, dubokim disanjem, mindfulness meditacijom, vizualiziranjem, jogom... Izaberite ono što vas najviše opušta.

3. Uđite u lagani trans
Mi ljudi imamo sposobnost vrlo lako ući u stanja nalik transu. Najpopularnije trans stanje u koje svakodnevno ulazimo je gledanje televizije. Stanje nalik transu je stanje promijenjene svijesti u kojem se um opušta. Ulazak u trans je za automatsko pisanje vrlo korisno jer olakšava spontani tijek informacija. Uobičajeni načini za ulazak u lagani trans su slušanje glazbe, vježbe disanja, molitva, pokreti koji se ponavljaju, vođene meditacije, samohipnoza... Odaberite što vam najviše odgovara i ne bojte se eksperimentirati.

4. Pustite informacije da slobodno teku
Kad osjetite da ste spremni, možete početi pisati. Ne brinite se ako su vam prve riječi potpuno nerazumljive ili ne možete pratiti tijek informacija. Zapravo, ako ste potpuno nesvjesni onoga što pišete, to je odlično. To znači da ste zakoračili u nešto što je puno veće od uma.

Vrlo je moguće da ćete u početku analizirati ono što ste napisali i prosuđivati o tome. Kada primijetite da se umiješao um, lagano se vratite onome što ste radili prije nego što ste ušli u stanje nalik transu. Na primjer, ako ste ritmično disali, počnite ponovno tako disati. Vjerojatno ćete trebati ponoviti taj korak nekoliko puta. Možete, ako vam odgovara, gledati u stranu dok pišete, kako biste spriječili svjesni um da počne analizirati i prosuđivati.

Ako niste navikli pisati, možda ćete u početku "stiskati kočnicu", što je potpuno normalno. Kako budete vježbali, automatsko pisanje će vam postajati sve lakše i sa sve manje misli.

Prije nego što počnete pisati, dajte sebi dovoljno vremena da izrazite ono što se treba izraziti. Siguran način da zaustavite tok informacija je vremenski pritisak i očekivanje da bi pisanje trebalo trajati neko određeno vrijeme. Iskustvo pokazuje da ono može trajati nekoliko minuta, pola sata ili više. Osigurajte si mjesto na kojem se možete maksimalno opustiti.

5. Tumačenje informacija
Jednom ćete intuitivno osjetiti da ste završili s pisanjem. Drugi put pak, može se dogoditi da iznenada prestanete pisati jer informacije više ne dolaze. Kada stanete, pregledajte što ste napisali. Prvo potražite koherentne rečenice ili ključne riječi koje se pojavljuju. Možda ćete uočiti obrasce, a u nekim situacijama čak riječi iz drugih jezika.

Ako vas zbunjuje ono što ste napisali, možete pitati o tome u sljedećoj "rundi" automatskog pisanja. Ili možete pričekati i promišljati o tome neko vrijeme, pa onda, ako niste uspjeli otkriti značenje, postaviti pitanje.

Kako znati da je to zaista poruka vaše duše?

Najbolji pokazatelj je osjećaj tijekom pisanja. Doživljavate li unutrašnji prostor, mir, lakoću i druge dobre osjećaje ili osjećate težinu i negativne energije? Drugi način provjere je osvrt na ono što ste napisali. Jesu li te riječi autoritativne, jasne i mudre? Ili sličnije onome kako razmišlja vaš um (nepovezano, kritično ili nejasno?) Riječi vaše duše prepoznat ćete po tome što su uvijek kristalno jasne.

Izvor: www.wakeup-world.com

Pročitajte i:

Kreativno pisanje - uvođenje reda u unutarnji svijet

Tomica Šćavina: Kako sami možete raditi terapiju pisanjem

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci