Kako vam postavljanje granica može pomoći u poboljšanju odnosa

Postavljanje granica na početku mogla bi djelovati kao da niste spremni pustiti ljude unutra. Ali granicu možete uspostaviti i bez podizanja ograde

Granice određuju tko smo, a tko nismo

Dr. Henry Cloud i dr. John Townsend kažu: “Imati jasne granice neophodno je za zdrav, uravnotežen način života“. “Granice definiraju tko smo, a tko nismo, pokazujući drugima za što ste osobno odgovorni. To je kao da imate vlastitu ogradu oko svoje dobrobiti.“

Iako je fizički svijet ispunjen različitim granicama - na primjer, ogradom oko kolibe ili zidovima u vašem stanu - jednako je važno u našim odnosima izgraditi fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne granice. Kao što su rekli Cloud i Townsend: 

 • Fizičke granice pomažu nam da odredimo tko nas može dodirnuti i pod kojim okolnostima.
 • Mentalne granice daju nam slobodu da imamo vlastite misli i mišljenja.
 • Emocionalne granice pomažu nam u suočavanju s vlastitim osjećajima i odvajanju od štetnih, manipulativnih osjećaja drugih.
 • Duhovne granice daju nam obnovljeno strahopoštovanje prema tajnama svijeta.

Možete postaviti granice bez odbacivanja ljudi. Zapravo su vaše granice način da ljude uvedete u svoj svijet i da ih pristojno obavijestite što je prihvatljivo, a što nije. Trebaju vam granice kako biste spriječili nezgode, pogrešne komunikacije i nesporazume. Zdrave granice s roditeljima, značajnom osobom, djecom, prijateljima, suradnicima, pa čak i sobom su neophodne da biste zaštitili svoje odnose od nepotrebne štete. Dakle, baš kao što se ne osjećate krivim što imate ulazna vrata u svom domu, tako se ne morate osjećati krivim zbog svojih granica. Poput vaših ulaznih vrata, dobro izgrađene granice sprječavaju loše stvari i ne puštaju ih unutra.

Vjerojatno je najbolji način za postavljanje odgovarajućih granica stalna i učinkovita komunikacija. Prije nego što uspijete priopćiti svoje granice, prvo ih morate definirati. Ako gradite novu kuću, trebate precizne specifikacije da biste obavili posao. Slično tome, morate prepoznati karakteristike svojih osobnih granica s obzirom na svaku vezu u vašem životu: 

 • Koje su vaše fizičke granice? Možda volite zagrliti sve ili se možda ne želite ni rukovati. Nijedan izbor nije ispravan ni pogrešan.
 • Koje su vaše mentalne granice? Možda želite zadržati svoja mišljenja za sebe ili možda želite podijeliti svoja politička uvjerenja na društvenim mrežama. Ni ovdje jedna granica nije "ispravnija" od druge.
 • Koje su vaše emocionalne granice? Možda više volite biti pristojni i prijemčivi, ili možda osjećate potrebu da budete otvoreni, čak i ako to neke ljude odbija. Samo vi znate što je za vas prirodno.
 • Koje su vaše duhovne granice? Možda je vaša religija ili njezin nedostatak privatno iskustvo ili ste možda željni propovijedanja.

Poznavanje svojih granica pomoći će vam da shvatite što ste spremni prihvatiti, kao i ono što morate odbiti da biste živjeli zadovoljno.

Vrijedi imati na umu da će se vaše granice s vremenom promijeniti

Kao što cijeli život niste imali istu imovinsku granicu, nećete održavati iste granice dok se vaši odnosi mijenjaju i rastu. Osim toga, vaše će granice postati preciznije kad ih komunicirate s drugima. 

Dr. Marshall Rosenberg vjeruje da "velik dio načina na koji komuniciramo - osuđujući druge, maltretirajući, imajući rasne predrasude, kriveći, upirući prstom, diskriminirajući, govoreći bez slušanja, kritizirajući druge ili sebe, nazivanje pogrdnim imenima, ljutite reakcije, upotreba političke retorike, obrambeni stav ili prosuđivanje tko je 'dobar ili loš' ili što je 'dobro/loše' s ljudima "- može se klasificirati kao" nasilna komunikacija ". Umjesto komunikacije nabrojanim sredstvima, Rosenberg preporučuje nenasilnu komunikaciju u koja uključuje naša zapažanja, osjećaje, potrebe i zahtjeve:

 • Svijest: skup principa koji podržavaju život suosjećanja, suradnje, hrabrosti i autentičnosti.
 • Jezik: razumijevanje kako riječi doprinose povezanosti ili udaljenosti.
 • Komunikacija: znati kako tražiti ono što želimo, kako čuti druge čak i u neslaganju i kako krenuti prema rješenjima koja su dobra za sve.
 • Sredstva utjecaja: dijeljenje "moći s drugima", umjesto korištenja "moći nad drugima".

S vremenom, postavljajući granice u vlastiti život, otkrivamo da gubimo potrebu za prosuđivanjem ili uvjeravanjem ljudi, odlučujući se za komunikaciju iz srca. I dok učimo bolje komunicirati, učimo i kako ojačati vezu s drugima.

Izvor: mindbodygreen

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci