Postanite najbolja verzija sebe

Michael Josephson, osnivač Centra za promicanje etike i edukaciju razumijevanja vlastite ličnosti, posebice namijenjenu mladim osobama, na svojem je blogu objavio kratke savjete koji nam pomažu biti najbolja verzija sebe. Savjeti podjednako vrijede za tinejdžere kao i za odrasle osobe, jer nikad nije prerano ni prekasno za rad na sebi...

1. Budite svoji

Bezumno udovoljavanje je poput zatvora. Pokažite svoju jedinstvenost i nemojte se bojati isticati. Ipak, nisu vam potrebni ekstremi kako biste bili drugačiji ili da biste dokazali da nešto možete. Ne morate imati ljubičastu kosu, naušnicu u nosu ni tetovaže da biste bili drukčiji. Važnije je da vas poštuju nego da vas se boje ili zaziru od vas.

2. Ne očekujte previše i ne pristajte na premalo

Ne očekujte da će vas drugi usrećiti i ne dopuštajte nikome da se loše odnosi prema vama. Okružite se ljudima koji bude ono najbolje u vama i budite osoba koja budi ono najbolje u drugima.

3. Gledajte na odgovornost kao na put do neovisnosti, ne kao kaznu

Budite pouzdani i samopouzdani. To su dvije stvari koje vode do slobode i neovisnosti. Nemojte gubiti energiju na opiranje nečemu što trebate učiniti. Umjesto toga, pridobijte povjerenje drugih time što ćete obavljati svoje dužnosti.

4. Mislite unaprijed

Odluke koje donesete danas oblikovat će vaše sutra. Zapamtite da svaki postupak ima posljedicu. Nemojte misliti da je zabava isto što i sreća, niti zaboraviti da je užitak privremen. Budite oprezni, samo zato što se zbog nečega osjećate dobro, ne znači da to zaista i je dobro.

5. Preuzmite odgovornost za svoj život

Vaš život je vaš brod; budite kapetan, ne putnik. Razmislite što trebate učiniti kako biste poboljšali svoj život i učinite to. Vaši su stavovi važniji od vaših sposobnosti. Ne možete utjecati na to što će vam se dogoditi, no možete utjecati na ono što ćete osjećati. Bol je neizbježna, ali patnju biramo sami. Otpustite zamjeranja, ljutnju i žaljenja. Učite od njih i nastavite naprijed.

Izvor: whatwillmatter.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci