Postanite generator ideja: Tri savjeta koja će vas potaknuti na kreativnije razmišljanje

Smatrate li da su ideje nova valuta današnjice ili ako vaš posao ili hobi zahtijeva kreativnost, poslušajte savjet Roda Judkinsa, umjetnika i predavača na londonskoj likovnoj akademiji Saint Martins. Judkins je proučavao uspješne kreativne mislioce raznih profesija i povijesnih razdoblja, a svoje je spoznaje sažeo u knjizi ‘Umijeće kreativnog razmišljanja’ (izdanje Školska knjiga). Ovo su neke od njihovih ideja koje će vas nadahnuti na kreativnije razmišljanje...

1. PROTURJEČITE SEBI Istraživanja pokazuju da kreativne osobe imaju veoma  proturječne osobine – često su istodobno buntovni i konzervativni ili su strastveni koliko i objektivni. Zato pokušajte učiniti suprotno od onoga čemu ste skloni. Zapitajte se zašto nešto radite baš na određeni način.

2. NE BUDITE SNOB Kreativci ideje pronalaze na raznim mjestima. „S elitističkog stajališta ne možete razmišljati kreativno“, kaže Judkins. „Osim što vide vrijednost u onome što se najčešće ne smatra vrijednim, kreativni mislioci također vide kvalitete u osobama koje nisu cijenjene.“ Judkins navodi primjer Pixarova zaposlenika koji je bio domar, ali je pohađao tečaj poslije posla i naposljetku postao snimatelj filmova poput Priče o igračkama i U potrazi za Nemom.

3. UPORNO TRAŽITE „Ne rađaju se svi sa spoznajom čime se žele baviti u životu. Mnogi svoju strast“, kaže autor, „pronađu metodom pokušaja i pogrešaka.“ Judkins daje primjer modne dizajnerice Miuccie Prade koja je doktorirala političke znanosti, učlanila se u komunističku partiju, zatim se bavila pantomimom te radila kao muzejska kustosica i filmska producentica prije nego što je postala dizajnerica ugradivši sva svoja dotadašnja iskustva u modni posao.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci