Poslovni savjeti koje bih dala sebi s 21

Joanna Goddard, novinarka i autorica svjetski poznatog bloga Cup of Jo, u jednom od svojih postova podijelila je 10 stvari koje je naučila tijekom svoje dugogodišnje, raznovrsne karijere...

Joanna Goddard

Joanna Goddard

Joanna Goddard rođena je Parižanka koja se s 21 godinu preselila iz Michigana u New York, gotovo bez ušteđevine, ali s puno motivacije, i počela raditi u magazinu Cosmopolitan. Sljedećih 14 godina pisala je za mnogo različitih medija i naučila puno, često na teži način, a prije 10 godina pokrenula je blog Cup of Jo.

U početku se njime bavila samo vikendom, no blog je u nekoliko godina postojanja postao vrlo poznat i postigao toliki uspjeh da je Joanna dala otkaz i posvetila se potpuno blogiranju. Poslovne savjete koje je ponudila svojim čitateljima, kaže da bi rado dala sebi kada je imala 21 godinu:

1. Za sve je potrebno mnogo vremena. Koliko god da ste učinkoviti i odlični u svom poslu, za sve što trebate napraviti trebat će vam od 2 do 10 puta duže nego što ste planirali. Uračunajte to u svoje planove.

2. Uvijek pišite zabilješke. Kada vam šef daje naputke ili kada vam pod tušem padne na pamet briljantna ideja, zapišite je, jer je nećete zapamtiti.

3. Ne zabrinjavajte se ako odmah ne zavolite svoj posao. Zapravo, ne trebate na početku voljeti svoj posao, trebao bi vam se više sviđati mukotrpan rad. Prvi poslovi su uglavnom stresni, frustrirajući i teški. Kako napredujete, uglavnom nakon nekoliko godina, postat će zabavniji i plaćeniji. Zato se prestanite brinuti ako vam se posao odmah ne svidi, radije budite pozitivni i posvetite se upornom radu kako biste što prije napredovali.

4. Posao je uvijek posao. Iako se slažem da je odlično voljeti svoj posao, citati kao što su: „Pronađi svoju strast“ ili „ Radi ono što voliš“ mogu nas zavarati, kao da ne volimo svoj posao ako u njemu ne uživamo u svakom trenutku. Posve je u redu ne voljeti svaki dio posla i imati loše dane, čak i kada napredujete i imate dobru karijeru.

5. Umrežite se. Taj suvremeni termin samo je lijepa riječ za sklapanje prijateljstava među ljudima iz svoje branše. Kada se dopisujete s nekim vezano uz određeni projekt, pitajte osobu o njezinom kućnom ljubimcu ili djetetu. Pričajte mu o svom putovanju, pošaljite im rođendanske čestitke. Budite u kontaktu i održavajte odnos s kolegama.

6. Orijentirajte se na rješenje. Nikad ne recite „to neće uspjeti“ a da pritom ne ponudite alternativnu ideju ili rješenje. Uvijek imajte plan B i napravite ono što je od vas traženo.

7. Budite ljubazni i pozitivni. Budite zahvalni kad vam netko pomogne. Budite entuzijastični. Govorite: „Apsolutno“, „Sa zadovoljstvom“, „Sretna sam što radim s vama“. No, to nije isto što i biti nečiji „otirač“. I dalje ćete tražiti ono što hoćete, ali ćete pitati uljudno. Zauzet ćete se za sebe, dobivat ćete promaknuća, bit ćete voditelj, ali ćete prema podređenima i suradnicima biti uglađeni i ljubazni.

8. Koristite godišnji odmor. Ne osjećajte krivnju, zaslužili ste odmor i on je uračunat u vašu plaću.

9. Postanite dobri u odlučivanju. Što više napredujete na hijerarhijskoj ljestvici, češće ćete morati odlučivati, zato izbrusite tu vještinu. Nemojte da vas donošenje odluka previše obuzme, pokušajte previše ne analizirati, a odluke donosite samouvjereno.

10. Tražite povišicu. Svake godine. Napišite popis svojih postignuća tijekom godine. Sročite ih u frazu: „zaradila“ sam (umjesto „zaslužujem“) povišicu. Ako firma ne posluje dobro, umjesto novčane nagrade tražite slobodne dane. I ne tražite samo povišicu, pitajte za sve, za promaknuće, za zahtjevniji zadatak, za veću odgovornost... Ako ste entuzijastični i ako dobro radite, začudit će vas koliko puta ćete čuti „da“.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci