Ponosite li se pravim stvarima? Na OVO biste zaista trebali biti ponosni

Društveni je pritisak svoj uspjeh mjeriti materijalnom imovinom – minimalizam nas uči da ga tražimo na drugim područjima

Kako sam postao minimalist?

Na dan koji je označio 11 godina od donošenja odluke da postane minimalist, Joshua Becker prisjetio se kako nije započeo svoj život pokušavajući posjedovati manje. "Zapravo, prilično suprotno. Slijedio sam društvenu definiciju uspjeha na većinu uobičajenih načina." Rezultat su toga bili sve veći domovi, s više soba, ispunjeni sa sve više i više stvari.

S pojmom "minimalizam" upoznala ga je susjeda dok je raščišćavao garažu. "To sam subotnje jutro bio frustriran zbog toga koliko je vremena i energije (i novca) na taj projekt potrošeno – osobito s obzirom na stvari koje sam umjesto toga želio činiti." Zato kad je susjeda spomenula zamisao da se namjerno posjeduje manje, Beckera je to odmah privuklo jer, kako kaže, kad svoj um otvorite za mogućnost posjedovanja manje stvari, nije teško zamisliti koristi koje to unosi u život.

"U proteklih 11 godina moj se život dramatično promijenio", ističe Becker, koji svake godine odvoji vrijeme za razmišljanje o nekim promjenama koje su se dogodile otkad se odlučio za minimalizam. Ove je godine razmislio o tome kako se promijenila njegova definicija uspjeha i čime se sada ponosi. "Ako većina svijeta ponos traži u svojoj imovini i kvadratima svog doma, minimalizam me potaknuo da počnem tražiti drugdje", kaže Becker. "Postoje bolja mjesta za traženje nego hrpe nepotrebne imovine", dodaje i nabraja njih jedanaest.

1. Posjedovanje samo onoga što vam je potrebno. Kad razmislite koliko je glupo trošiti novac, vrijeme i energiju na stvari koje vam ne trebaju, postane vam jasno da je gomilanje stvari čudna težnja. Umjesto toga, treba se ponositi svojom sposobnošću da se raspoznaju istinske potrebe i kupnje usklade s njima.

2. Život u manjem domu. Beckerova se obitelj prije sedam godina preselila u manji dom, koji on nikad ne bi zamijenio za nešto veće. "Ponosim se time što posjedujem samo ono što nam je potrebno u smislu kvadrata", kaže.

3. Doprinos dobrotvornim organizacijama. Na svijetu je mnogo nepravde i potrebitih. Biti velikodušan s viškom svog novca donirajući ga organizacijama i ciljevima koji svijet mijenjaju nabolje jedna je od najčasnijih stvari koje možemo učiniti svojim novcem – također i jedna od onih koja će nas najviše ispuniti.

4. Trošenje vremena na značajne stvari. Broj dana i sati koje imamo na raspolaganju ograničen je – riječima Toma Osbornea: "Uvijek možeš zaraditi više novca, ali nikad ne možeš dobiti više vremena." Znati da svoje vrijeme trošimo na stvari koje su važne i učinkovito rasporediti svoju energiju jedna je od najboljih odluka koje možemo donijeti.

5. Biti manje zaljubljen u novac. Novcem osiguravamo svoje potrebe i važan je da opskrbimo svoje obitelji. Ali mnogim je ljudima želja za novcem postala neutaživa. "Mislim da je važno marljivo raditi, ali ne uvijek radi dodavanja nula na svoj bankovni račun."

6. Biti angažiran roditelj i vjeran suprug. Jedan od najuzvišenijih poziva u životu jest biti vjeran svojim zavjetima i dosljedan u podizanju sljedećeg naraštaja. Ako vam je oboje prioritet, trebali biste se ponositi tom odlukom.

7. Nalaženje prilike da pozitivno inspirirate druge. Ostavština je neizbježna. Na jedan ili drugi način, vaš će život nastaviti živjeti u sjećanjima onih na koje ste utjecali. Ako ste živjeli tražeći priliku da učinite nešto pozitivno, ovaj ćete svijet napustiti s ostavštinom kojom se možete ponositi.

8. Pridonošenje boljem svijetu. Mentor je Beckeru jednom rekao neka svaka prostorija iz koje izlazi bude ugodnija no što je bila kad je u nju ušao. Tada je govorio o kampovima, toaletima i unajmljenim objektima, ali Becker je njegove riječi pokušao primijeniti na život općenito – da će ovaj svijet ostaviti boljim no što ga je zatekao.

9. Učiniti najbolje od trenutačne situacije. Nije fer uspoređivati ljude na temelju toga dokle su u životu došli – nitko ne počinje s iste točke. Međutim, svi mogu startati tamo gdje jesu, s onim što imaju, i učiniti najbolje u trenutačnim okolnostima.

10. Tretirati druge onako kako želite da tretiraju vas. Jedan od najviših poziva u životu jest ostati vjeran svojoj savjesti i karakteru. Naravno, postoje različite definicije moralnosti i neke se mogu mijenjati od osobe do osobe. Ali zlatno pravilo može poslužiti kao dobra mjera za sve nas. Provedete li svoj život tretirajući druge onako kako želite da se postupa prema vama, na mnogo ćete toga moći biti ponosni.

11. Živjeti vjerni svom pozivu. Društvo se okreće kako vjetar puše i pritisak da se povinujete tome je neizbježan. Ali nema ponosa u slijeđenju gomile – barem ne u bilo čemu što vas odvlači od vašeg najvišeg poziva. Riječima Ralpha Walda Emersona: "Biti svoj u svijetu koji neprestano od tebe nastoji učiniti nešto drugo najveće je postignuće."

U životu postoje težnje koje pridonose ponosu i životnom zadovoljstvu. A tu su i one koje to ne čine. Birajte one prve. Uvijek.

Izvor: becomingminimalist.com

 

 

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci