Plan za pametno trošenje novca

Trošite preko svojih mogućnosti? Proučite naš plan koji potpuno mijenja odnos prema novcu

Kad se nađete u situaciji da trošite preko svojih mogućnosti i jednostavno ne znate kako se izvući iz novčanih teškoća, vrijeme je da se zaustavite i napravite kratku analizu. Gdje ste (s visinom duga) i kako s time (vraćanjem duga, ali i pretjeranim trošenjem) izaći na kraj?

Promjena odnosa prema novcu nekima donosi promjenu trajnije prirode. Kad je riječ o pretjeranoj potrošnji na karticu, stvar je jednostavna: najbolji način da se riješite problema pretjerane potrošnje je da se jednostavno prestanete koristiti karticom. Učinite i sljedeće: Ograničite odlaske na mjesta koja vas inspiriraju na kupovanje i trošenje

Počnite (samo)analizu...

...čišćenjem svojeg ormara: ima li tu stvari koje (gotovo) nijednom niste obukli?
Odvojite stvari koje više ne želite nositi i darujte ih nekoj karitativnoj udruzi. Na taj način ćete osvijestiti svoju stvarnu situaciju: ne radi se o tome da nemate što obući! Donesite odluku da ove sezone nećete kupiti nijednu novu stvar. Pretjerano trošenje je loša navika i trebat će vam dosta samokontrole da od te navike odustanete. Dajte si vremena i korak po korak osvajajte novi teren.

Počnete s planom programa štednje

Koliko točno dugujete, koliko zarađujete i koliko trebate vremena da vratite dug? Ima li načina da nekim dodatnim poslom još zaradite? Sjetite se da je najveći problem kod duga zapravo zatezna kamata koja bi vas uskoro mogla stajati i više nego što znate brojiti. Koji cilj želite postići nakon toga – štedeći za nešto što je vrjednije i s čime ćete osjetiti da ste uspjeli pobijediti lošu naviku? Upitajte se: „Što želim postići?“

Uvedite samodisciplinu u svoj život

Prepoznajte što vas tjera na trošenje i zatim samodisciplinirano izbjegavajte takve situacije ili raspoloženja. Ograničite i odlaske na mjesta koja vas „inspiriraju na kupnju“ (shopping centre, supermarkete, središte grada s blještavim izlozima…).

Kontrolirajte kako trošite novac

Ne dopustite da novac kontrolira vas dovodeći vas u trenutačnu ekstazu, nakon koje slijedi grižnja savjesti. Odredite tjedni limit i plan trošenja koji prvo pokriva iznose prijeko potrebne za život. Odredite i načine na koje možete postići određene uštede (manji izdaci za neophodne stvari). Vodite evidenciju i držite se proračuna. Izbjegavajte neplanirane kupnje koje nisu predviđene proračunom. U slučaju visokog duga strogo je zabranjeno trošiti novac koji nemate.

Kupujte samo prema popisu ili odluci

Svaku stvar koju trebate prije kupnje stavite na listu, uključite u proračun i još jednom razmislite je li vam doista potrebna (odnosno što ćete zapravo kupnjom dobiti). Dobar savjet je da pustite odluku da odleži sedam dana te ako i nakon toga jednako vjerujete da vam je to nešto toliko potrebno – kupite.

Obvežite se na odgovornost

u trošenju novca nekoj osobi u koju imate povjerenja i koju poštujete.
Nevjerojatno je koliko se lakše pridržavamo svojih odluka ako smo se nekome (osim samima sebi) na to obvezali. Life coach bi vam pomogao, a ulog u taj oblik rada smatrajte investicijom. Ako si ne možete priuštiti takvu investiciju, obvežite se nekome do čijeg vam je poštovanja stalo. Poštovanje tada ima još veću vrijednost za sve.

Tatjana Divjak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci