Pitanja koja nas vode do ostvarenja ciljeva

Kad želimo nešto postići u životu, napredovati na poslu, poboljšati obiteljske odnose, povećati zaradu, skinuti kilograme, za ostvarenje uglavnom počinjemo postavljati različite ciljeve. Koliko je to zapravo učinkovito? „Znamo li pravilno postaviti cilj kako bismo bili sigurni da će se i ostvariti?“ pita nas Kristina Zvonar Brkić koja je u SAD-u završila školu za profesionalnog organizatora kod Julije Morgenstern, poznate profesionalne organizatorice i autorice bestselera Organizing from the Inside Out. „Postavljanje cilja je proces, a ne nešto što samo napišete i bacite se u ostvarenje“, kaže Kristina, objašnjavajući da se tajna ostvarivanja vlastitih ciljeva krije u postavljanju pravih pitanja. To su:

1. Zapitajte se zašto želite ostvariti određeni cilj, hoćete li time ostvariti neki svoj dugogodišnji san ili vam je cilj možda nametnut. Iskreno odgovorite na pitanje: „Što će meni osobno ostvarenje ovog cilja značiti?” te postoje li ikakva ograničenja za njegovo ostvarenje. Ako postoje, prije nego što nastavite, razmislite možete li se nekako riješiti tih ograničenja. Također se zapitajte je li sad pravo vrijeme za taj cilj ili je možda potrebno pričekati povoljnije prilike. Ako je relevantno, zapitajte se imate li sada sve potrebne resurse za ostvarenje tog cilja. Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da što konkretnije postavite svoj cilj, a time ćete dobiti i dodatnu motivaciju za njegovo ostvarenje.

2. Kad postavljate ciljeve, razmislite koje aktivnosti trebate, dnevno ili tjedno, poduzeti da biste ga ostvarili. Prilikom planiranja dana, odnosno tjedna, obavezno uključite i te aktivnosti. Primjerice, ako želite smršavjeti, u tjedni raspored upišite u koje vrijeme idete na vježbanje. Ako imate puno posla i postoji opasnost da zaboravite na termin, programirajte si podsjetnike koji će vas na vrijeme opominjati da trebate krenuti na neku aktivnost.

3. Odredite vrijeme kad ćete pratiti ono što ste postigli. Za to vam je potrebno najviše 15 minuta tjedno. Ovaj korak služi za provjeru gdje ste i što ste sve dosad napravili te jeste li dosljedni svom obećanju. Tako možete provjeriti treba li nešto mijenjati, jesu li potrebne poneke prilagodbe – jer jednom postavljen cilj nije tvrđava. Savakim novim postignućem naučit ćete nešto o sebi i sasvim je normalno da promijenite mišljenje o onome što ste odlučili prije nekoliko mjeseci.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci