Paradoks iskustva: Ništa što se dogodi nije važno, važna je samo vaša reakcija na to...

Što god vam se dogodi, događaj ne definira vas, koliko god dobar ili loš bio. Vaš izbor reakcije definira vas i oblikuje vašu budućnost...

Događaj ne definira nas

Paradoks iskustva kaže da zapravo ništa nije važno – ali je u kontekstu vašega tumačenja i reakcije sve iznimno važno. Osnove ovog paradoksa su ekstremne i mnogi ga ljudi teško prihvaćaju.

Na prvi pogled to jednostavno nema smisla, ali kad se usredotočite na dublji smisao, opažate istinu koju nije moguće poreći. To jednostavno znači da, u kontekstu manje važnih i čak vrlo važnih događaja vašega života, iskustvo nije važno. Važno je kako vi reagirate na njih. Što god vam se dogodi, događaj ne definira vas, koliko god dobar ili loš bio. Vaš izbor reakcije definira vas i oblikuje vašu budućnost. Iskustvo ne proizlazi iz događaja.

Okolnosti ne ovise o nama, ali kvaliteta života da!

Budući da je paradoks iskustva temeljno vezan uz vašu svijest i namjeru, to znači da kvaliteta vašega života ovisi o vama – iako okolnosti možda ne ovise. Premošćivanje tih suprotnosti iziskuje napredovanje od unutarnjeg iskustva prema vanjskom razumijevanju, skok iz nepromiljene emocionalne reakcije na svjestan i promišljen multidimenzionalni odgovor. Na taj način smisao svakog iskustva ne potječe od samog događaja, već iz vaše energetske reakcije na njega.

Time ne želim reći da biste trebali bezbrižno pristupati onome što vam se događa! To samo znači da zbog onoga što se događa ne biste trebali gubiti iz vida svoju sposobnost stvaranja osobnog mira i istinske moći. Dobro ili loše, tužno ili radosno – kvaliteta svakog iskustva ovisi o vama.

Niti gubici moraju biti gubici ni dobici dobici

Ako vam se dogodi nešto teško, svakako biste trebali izraziti i uvažavati emocije koje ta situacija donosi, ali umjesto da postanete žrtva te počnete urlati optužujući život za nepravednost, možete odlučiti zakoračiti unatrag i shvatiti tu situaciju kao mogućnost za stvaranje vrijednosti. U drugoj krajnosti mogli biste postići velik uspjeh i odmah se upustiti u arogantne stavove i razmažena ponašanja. Mogli biste smatrati da vas vaše pobjede čine boljim ili vrjednijim od drugih, ali ta reakcija pozitivno iskustvo čini potpuno bezvrijednim.

Vaša osobna frekvencija odašilje propust čestitosti neovisno o naizgled uspješnim događanjima u vanjskom svijetu. Ako shvaćate energetske implikacije, istina o tim paradoksima postaje vam jasna. Vaši gubici zapravo nisu gubici ako ste sposobni odgovoriti promišljeno, plemenito i hrabro. I kako god se doimalo na površini, vaši uspjesi zapravo nisu uspjesi ako birate odgovoriti arogancijom, pohlepom i sebičnošću.

Usredotočenost na vrijednost

U dubokoj teškoći ili na vrhuncu uspjeha, istinsku važnost bilo kojeg iskustva moguće je izmjeriti sviješću i namjerom vašee reakcije. Ako ste usredotočeni na vrijednost – bez obzira na situaciju – vaš život je ispunjen izborima i mislima koje to odražavaju. A vaša energija vibrira hrabrošću i dubokom čestitošću, istinski sjajnom privlačnom silom.

Paradoks iskustva može zvučati čudno ali donosi iznimno veliko oslobođenje. To znači da više ne morate nastojati upravljati vanjskim okolnostima svojega života. Morate samo ovladati sobom! Vaša moć ne potječe od primjene sile na bilo što u vanjskom svijetu – već iz jednostavnog ovladavanja reakcijama vlastitog uma i srca.

Vječni razvoj

Međutim, to može iziskivati poveliku mjeru svjesnosti. Vrlo je lako zaboraviti se u vrlo napetoj situaciji te dopustiti da vas usisa vrtlog spontanih, nepromišljenih reakcija. Ali, paradoks iskustva od vas zahtijeva da zastanete, razmislite i sagledate situaciju iz drukčijeg kuta, s objektivnošću koja proizlazi iz unutarnjih dubina te se širi u daleka prostranstva vremena i prostora.

Taj kozmički pristup u obzir uzima vaš vječni razvoj, nudeći mnogo obuhvatnije viđenje. S tog stajališta donosite izbore i tumačenja koja su pomno promišljena, koja izražavaju poštovanje i pružaju moć te vibriraju energijom sklada i struje. To je žarišna točka paradoksa iskustva da nije važno jeste li materijalno bogati ili siromašni; istinsko bogatstvo je osobni mir, a istinsko postignuće je duhovna povezanost. U svjetlu identiteta vaše duše to su mjerila uspjeha.

Iz knjige „Tajne uspjeha – znanost i duh istinskog blagostanja“, Sandra Anne Taylor i Sharon A. Klingler

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci