Ove godine bez blagdanskog bluesa

Božić i doček Nove godine slove kao dani radosti, darivanja i idiličnih obiteljskih okupljanja. No Djed Mraz katkad uz darove donese i nešto blagdanske tuge, usamljenosti, iznevjerenih očekivanja. U novoj Sensi pročitajte kako prevladati blagdanski blues, a mi vam donosimo tri savjeta za spokoj i ohrabrenje u ovom emocijama nabijenom razdoblju

Ne težite savršenstvu

„Nemojte si pretrpati raspored i dovesti se u stanje iscrpljenosti“, poručuje njujorški psihijatar Mark Sichel putem magazina Psychology Today. „Previše posla izaziva umor i frustraciju. Organizirajte si vrijeme, odredite prioritete i držite ih se.“
Naučite reći ne, prepustite dio poslova drugima i razumno raspolažite svojim vremenom. Ne budete li se opteretili obavezama, imat ćete više snage za uživanje u lijepim pojedinostima blagdanskog ozračja. Ako primate goste, nemojte stremiti za savršenstvom u pripremi gozbe i pratećih aktivnosti. Dovoljno je da stvari ispadnu – dovoljno dobre.

Izađite iz izolacije

Ako niste primili pozive za okupljanje od onih do kojih vam je stalo, možda ćete se osjećati zanemareno. No nemojte se prepustiti izolaciji. Raspitajte se, proučite medije i otkrit ćete stotine javnih mjesta s glazbom i hranom na koja ćete biti dobrodošli. Velik broj ljudi koji se doimaju savršeno uklopljenima u društvo zapravo se potajno osjećaju izostavljenima i čekaju da im se netko približi.

Pazite na prehranu

Izvjesne namirnice djeluju nepovoljno na raspoloženje i energiju, iako se na prvi pogled čini da pomažu. Jela bogata jednostavnim ugljikohidratima i masnoćama nakratko podižu vitalnost, ali je dugoročno ruše. Stoga izbjegavajte ugljikohidrate iz rafiniranog šećera i bijelog brašna. Zamijenite ih složenim ugljikohidratima iz integralnog brašna, svježeg voća, povrća i orašastih plodova. Opskrbite se i triptofanom, aminokiselinom koja potiče izlučivanje serotonina, hormona nužnog za kvalitetan san i dobro raspoloženje. Triptofanom obiluju puretina, piletina, losos, bakalar, banane, krumpir, soja i druge namirnice. I pazite na veličine obroka: manje je bolje!

Ozren Podnar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci