Otkrijte kakav dojam ostavljate

Često nismo sigurni kakvu sliku o nama imaju drugi. Ponekad si laskamo i mislimo da smo duhovitiji nego što jesmo ili se, s druge strane, podcjenjujemo pa, primjerice, mislimo da nismo zanimljivi. Ovo su tri koraka koja će vam pomoći da to otkrijete...

Razlog zašto o sebi ne razmišljamo objektivno je jednostavan – sve što napravimo ili kažemo shvaćamo u kontekstu unutarnjih misli i osjećaja, dok drugi vide samo ono što izvana pokazujemo, pojašnjava dr. Tasha Eurich, stručnjakinja za samosvjesnost.

Da biste bolje shvatili kako vas drugi percipiraju, američka psihologinja pojašnjava kako je potrebno „objektivizirati“ sebe, odnosno percipirati svoje riječi i djela bez unutarnjeg komentara, kao da sebe gledate tuđim očima.

Dr. Eurich nudi nekoliko načina kako to postići:

1. Postavljajte si pitanja koja počinju riječju „što“, a ne „zašto“. Npr. Zašto uvijek ulazim u raspravu sa svojim kolegama? odvući će vas od odgovora do kojeg želite doći, a primjerice pitanje Što ja to radim, a ljudima smeta? vjerojatnije će dati precizniji odgovor na to kakav dojam ostavljate.

2. Zapište svoje emocije. Dokazane psihološke dobrobiti pisanja dnevnika dijelom se svode na činjenicu da tako osvještavamo svoje osjećaje, što nam, u konačnici, može pomoći pri podizanju samosvjesnosti. Stoga, „ispišite“ svoje srce na papir, a poslije nekoliko dana pročitajte zapisano – bit ćete blizu spoznaje kakvi ste u očima drugih ljudi.

3. Zamislite da savjetujete prijatelja. Umjesto izravnog pokušaja rješavanja problema u odnosima s ljudima, pitajte se što biste savjetovali svom prijatelju koji se nalazi u istoj situaciji. Često nam je lakše riješiti dileme druge osobe nego svoje pa, pretvarajući se u drugu osobu, možda saznate svoj odgovor.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci