Osobna revolucija: Samo nas istina može osloboditi!

“Najvažnija vrsta slobode je da budeš ono što zapravo jesi. Mijenjaš svoju realnost za ulogu. Mijenjaš svoj smisao za glumu. Odričeš se mogućnosti da osjećaš i u zamjenu, stavljaš masku. Neće se dogoditi nikakva velika revolucija dok se ne dogodi osobna revolucija na individualnoj razini. Mora se prvo dogoditi iznutra." - Jim Morrison

Ako ste u fazi osobne revolucije, ovih pet činjenica mogu vam pomoći da ostanete na pravom putu.

1. Nitko ne može ugoditi svima

Razmislite o najsimpatičnijoj i najcjenjenijoj osobi koju poznajete. Je li to postigla zato što je ugađala drugima ili se držala svojih uvjerenja čak i onda kada bi naletjela na kritike? Ironično, ugađanje drugima ne stvara nova prijateljstva. Ono čini da žrtvujete sami sebe za malu ili nikakvu naknadu. Kada prestanete mariti za tuđa očekivanja, moći ćete otkriti vlastita.

2. Ne moram biti osoba koja sam bila jučer

Mnogi se od nas trude ostati osoba koja ne žele biti. Bojimo se promjene, a i drugi se boje da ćemo se promijeniti. Budite hrabri. Razmislite koje biste osobine željeli imati i trudite se postati takva osoba. Neka se drugi s tom promjenom nose kako žele. To što ste jučer bili kakvi ste bili ne znači da sutra morate biti isti. Vi i samo vi imate jedinstvenu moć promijeniti se.

3. Ljubav i briga za sebe nisu isto što i sebičnost

Da bismo bili korisni drugima, prvo moramo zadovoljiti vlastite potrebe. Dok to ne učinimo, ne možemo pridonijeti društvu ni poboljšati svijet. Kao što je karipsko-američka književnica, pjesnikinja, feministkinja i aktivistkinja, Audre Lorde rekla: "Morala sam istražiti, u snovima kao i u pretragama imunološke funkcije, razorne učinke pretjeranog davanja same sebe. Skrb za sebe nije puko ugađanje samoj sebi nego samoočuvanje, a to je čin političkog ratovanja."

4. Ne postoji savršeno

Ne postoji savršena veza. Ne postoji savršen posao. Ni savršeni trenuci ili situacije u životu. Sigurno ne postoje savršeni ljudi. Realno je jedino što možemo očekivati od sebe i od drugih. Savršenstvo je mit, jer nas upravo naše nesavršenosti čine ljudima. Zbog nesavršenih trenutaka u životu vrijedi živjeti. Kao što je Donald Miller, američki pisac i motivacijski govornik rekao: "Kada prestanemo od ljudi očekivati da budu savršeni, tada će nam se početi sviđati onakvi kakvi jesu."

5. Život nije natjecanje

Zapravo ne postoje pobjednici ili gubitnici. Svatko je od nas na vlastitom putu i s vremenom ćemo stići na odredište. Uspoređivanje s drugima samo stvara nepotreban stres i nezadovoljstvo. Pustite ljude da žive onako kako žele. Usredotočite se na sebe. Život nije utrka i nećemo dobiti medalju ako stignemo na cilj prije susjeda.

Ovu je istinu najbolje sažeo Rumi u svojoj pjesmi:

"Uzmi nekoga tko ne broji rezultate,
tko ne želi biti bogatiji, ili se boji izgubiti,
kojeg ni najmanje ne zanima čak
ni vlastita osobnosti: on je slobodan."

Dopustite si živjeti slobodno. Nemojte dozvoliti da vas sputavaju vaši voljeni, društvo i najvažnije od svega, vlastite nesigurnosti.

Izvor: iheartintelligence.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci