Opuštajuće aktivnosti za djecu

I djeca pate zbog izolacije. Strah, nemir i agresivnost česta su pojava kada dugo vremena borave u zatvorenom prostoru. Kako im pomoći da se kroz igru i zabavne aktivnosti oslobode od stresa, razvesele i smire savjetuje Relax Kids Coach Mirjana Petković

Stvorite mirni kutak

Kreirajte miran i tih kutak u domu u kojem će se vaše dijete može otići opustiti. To može biti mali prostor u spavaćoj sobi, dječjoj sobi ili sobi za igranje. To može biti prazan prostor ili ga možete dekorirati malim stolićem i predmetima koji nadahnjuju i umiruju.

U stvaranju ugodnog ozračja mogu pomoći i jastuci, tepisi, girlande, pozitivne fotografije (npr. slike vanjskog prostora ili prirode). Možete dodati i kolekciju sitnica ili posebnih stvari poput kristala, svijeća, školjki, cvjetića ili talismana.

Pustite laganu umirujuću muziku. Možete koristiti aroma lampu ili difizor s eteričnim uljem lavande ili mandarine koji će doprinijeti stvaraju osjećaj mira i sigurnosti.

Osmislite afirmacijske kartice

Koristite afirmacijske kartice, kao što su kartice za raspoloženje Relax Kids ili ih napravite sami tako da na male papiriće napišete pozitivne rečenice koje umiruju i podižu raspoloženje, primjerice: "Danas dišem poput plime", "Danas sam spokojan kao labud" ili "Danas sam cool kao mjesec".

Naslikajte sliku mira

Napišite riječ "mir" što je moguće većim slovima i pustite dijete neka oboji slova unutar crta. Djeca oko riječi mogu nacrtati sve one sitnice koje im pomažu da se osjećaju sigurno i mirno.

Neka upotrijebljavaju smirujuće boje kako bi stvorili opuštajuću sliku. Recite im da kada gledaju u sliku obrate pažnju kako ona na njih djeluje. Zatim ih zamolite da zatvore oči i učine sliku vrlo malom, poput poštanske marke. Recite djeci da mogu zadržati ovu malu sliku bilo gdje u svom tijelu – u srcu, glavi ili na dlanu. Kad god se osjećaju stresno i anksiozno, mogu pogledati svoju sliku smirenosti i osjećati se mirno i sigurno.

Napravite kutiju smirenosti

Zajedno možete napraviti i kutiju smirenosti tako da uvijek imate nešto što će vam pomoći da se osjećate opušteno i smireno. Pronađite kartonsku kutiju (npr. onu od cipela), ukrasite ju sličicama i naljepnicama, pa u nju stavite razne stvari zbog kojih će se dijete osjećati mirno, primjerice: oblutke s plaže, pera, antistresne loptice, drage igračke ili set afirmacijskih kartica.

Pročitajte i:

Dr. Ranko Rajović: ‘Ovo su najvažnije aktivnosti koje trebate raditi s djecom u izolaciji!’

Life coach Mirjana Petković, www.mirjanapetkovic.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci