Oprostiti i krenuti dalje

Zaboravite dugotrajne psihoterapijske seanse. Terapija New Decision mogla bi vam pomoći da u kratkom roku osvijestite ono što vas najviše koči u životu te da to otpustite

Uh, kome zapravo najviše želim oprostiti, razmišljala sam grozničavo dok sam sjedila u krugu među sudionicima uvodne radionice u terapiju New Decision i čekala da terapeutkinja i meni postavi to pitanje. "Želim oprostiti sebi što stalno nešto čekam", rekla je sudionica pokraj mene. Hm, pametno, pomislila sam. Oprostiti sebi. I ja bih mogla oprostiti sebi... ali što? Došao je red na mene i morala sam nešto reći, a i dalje nisam imala pojma što. "Mogu li jednostavno reći da želim oprostiti svima koji su me na neki način povrijedili?" upitala sam, nevino gledajući u Kandis Blakely, voditeljicu programa, psihoterapeutkinju iz SAD-a koja je osmislila tu vrstu terapije. Nekako sam znala da to neće biti dovoljno te sam uskoro dobila i potvrdu.

"Svatko od nas ima jednu tragičnu pogrešku koje se mora riješiti kako bi krenuo naprijed", objasnila mi je Kandis. "Dakle, kome želiš oprostiti?" upitala me ponovno strpljivim glasom, vjerojatno navikla na "mustre" poput mene, koje pokušaju izbjeći odgovor na to osobno pitanje vrlo općenitim odgovorom. "Ne znam kome bi bilo najvažnije da oprostim!" odgovorila sam bespomoćno i slegnula ramenima.

Nadala sam se da će me nakon tog odgovora Kandis preskočiti, ali umjesto toga pozvala me da dođem u sredinu kruga i podignem lijevu ruku, tako da bude paralelna s tlom. Kad već ja nisam željela otvoreno pričati, odlučila je porazgovarati s mojim tijelom uz pomoć primijenjene i biheviorističke kineziologije koja testira mišiće kako bi doprla do znanja pohranjenog u našem fizičkom tijelu. (Prema toj metodi, ako razmišljamo o nečem pozitivnom, naši mišići će biti jači i pružit ćemo veći otpor terapeutu koji potiskuje ruku prema dolje, a ako razmišljamo o nečem negativnom ili lošem, mišići će postati slabiji i neće pružati otpor.) Nije bilo bježanja jer, kako kaže Kandis: "Naše tijelo sjeća se svega onog što je um s vremenom potisnuo". Počelo je moje upoznavanje s terapijom New Decision.

Biti u dodiru s tijelom

Poput same Kandis Blakely, nekadašnje profesionalne plesačice i koreografkinje, danas psihoterapeutkinje s iskustvom i u alternativnim metodama liječenja poput akupresure i masaže, terapija New Decision svestrana je i nadasve neobična. Odlučite li se poraditi na svojim emocionalnim ožiljcima uz pomoć te vrste terapije, nećete se zateći kako seansu za seansom provodite na fotelji ili kauču. Nećete provesti sate i sate ljušteći sloj po sloj emocija, polako dolazeći do srži problema. Neće biti dugotrajnog procesa upoznavanja i postupnog otvaranja psihoterapeutu.

Prije ćete se, poput mene, zateći kako stojite nasred sobe te kako poslušno pružate ruku dok vam terapeutkinja postavlja sljedeće pitanje: "Znate li svoju istinu?" Ostane li vam ruka čvrsta pri njezinu potisku prema dolje, zaključit će kako znate svoju istinu. "Možete li reći svoju istinu?" pitat će vas dalje. Ako vam ruka postane slabija pod potiskom, poput moje, interpretirat će to kao "ne". Potom će vas instruirati koje akupresurne točke trebate stimulirati kako biste se otvorili i stupili u dodir sa svojim emocijama. Nakon toga ćete propjevati kao ptičica. Poput mene. "Uh, uf... Želim oprostiti važnim muškim osobama u svom životu koje su mi lagale", rekla sam nakon tog kratkog tretmana, predajući se i nadajući se da će to biti dovoljno. Takvim je odgovorom terapeutkinja već bila zadovoljnija.

Putovanje Kandis Blakely u područje psihoterapije i pomaganje ljudima počelo je fizičkim ozljedama koje je zadobila nakon godina bavljenja profesionalnim plesom, a nakon toga i prometne nesreće. Tijelo ju je boljelo, no umjesto da se liječi putem konvencionalne medicine, uputila se na kiropraktiku, akupunkturu, akupresuru i masažu. Fascinirana ozdravljenjem koje su joj donijele te alternativne vrste terapije, ubrzo ih je i sama počela izučavati. Stekla je formalnu izobrazbu u kiropraktici i akupresuri, masaži i nutricionizmu. U radu s klijentima, s vremenom je počela uočavati vezu između fizičkog tijela i emocija te se postupno razvijalo ono što će poslije postati terapija New Decision. Kako bi stekla formalnu naobrazbu i nadopunila svoje znanje, vratila se na sveučilište i 1984. godine postala psihoterapeut. Danas kombinira sve to znanje u svojoj jedinstvenoj terapiji.

Što je zapravo New Decision? Kao što joj i samo ime govori (new decision znači nova odluka), ta vrsta terapije podrazumijeva oslobađanje od potisnute prošlosti, od onog što Kandis naziva "tragičnom pogreškom" koju svi nosimo u sebi, opraštanje ljudima koji su nas na neki način povrijedili i donošenje nove odluke kako bismo mogli živjeti dalje punim plućima. "Kad se dogodi nešto traumatično, često to odgurnemo – mislimo da se s tim možemo uhvatiti u koštac poslije", objašnjava ta terapeutkinja. "Mislimo: plakat ću sutra, danas moram oprati rublje."

No naše tijelo to zapamti. Tijekom vremena te se emocionalne rane skupljaju i počinju se manifestirati u držanju tijela. Tako, primjerice, vidimo ljude kako bokove drže na određen način. Ljudi idu kroz život misleći da to nitko ne primjećuje. No to je naravno vidljivo. Kažemo, ona se stvarno drži ukočeno, nesigurno... Naposljetku, ako tijelo dovoljno glasno vikne: "nije mi dobro", znamo da smo bolesni i u procesu liječenja te bolesti počinjemo istraživati. Terapija New Decision pita osobu u kojem trenutku života je rekla: "Ne mogu više" i vraća je u taj trenutak kako bi mogao početi terapijski proces..."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci