Oprostite da biste oslobodili sebe!

Neopraštanje, zamjeranje, bijes, krivnja i mržnja težak su teret koji nanosi mnogo boli

Postoji li netko u vašem životu kome nikako ne možete oprostiti? Ima li u vama zamjeranja, bijesa, osjećaja krivnje ili mržnje zbog nečega što se dogodilo prije mnogo vremena? Želite li se osloboditi boli koju toliko dugo trpite? Ako ste na bilo koje od ova tri pitanja odgovorili potvrdno, vrijeme je da oprostite, kaže Naomi Goodlet, certificirana spiritualna iscjeliteljica.

Kaže kako ju je ideja opraštanja i samu nekada zbunjivala jer je mislila da opraštajući nekome tko ti je učinio nažao, toj osobi daješ dopuštenje da to učini ponovno te da je opraštanje jednako nemoći, stoga je kategorički odbijala oprostiti ikome. No s vremenom je shvatila da se opraštanjem ne odričemo svoje moći – štoviše, ponovno je zadobivamo. Opraštanjem ponovno postajemo cjeloviti, rješavamo se nečega što nas energetski iscrpljuje te pokazujemo da smo vrijedni nečeg višeg i boljeg. Opraštanje je ključno želimo je ostvariti i održati unutarnji mir, ističe Naomi Goodlet te navodi 6 koraka koji mogu pomoći u procesu potpunog opraštanja.

1. Prihvatite da ljude ne možete promijeniti – vjerojatno ste dosad i sami shvatili da željeti, očekivati, nadati se ili čak pokušavati manipulirati ljudima da se promijene jednostavno ne funkcionira. Vaš je jedini izbor prihvatiti osobu onakva kakva jest: "Prihvaćam da bez obzira na to koliko želim da si drukčiji/a, ne mogu promijeniti ili kontrolirati ono što radiš."

2. Pronađite dio sebe sposoban učiniti isto – svi smo mi u stanju učiniti bilo što, smatra Naomi Goodlet. Iako odabiremo da nećemo biti agresivni, nasilni ili zli prema drugima, to ne znači da u odgovarajućim okolnostima ne možemo utjeloviti te osobine. Zaronite duboko u sebe i nađite dio koji je u stanju učiniti ili reći isto – osvijestite: "Otpuštam prosuđivanje jer i ja sam u stanju _________."

3. Budite suosjećajni – razmotrite prošlost osobe koja vam je naudila. Što vidite? Možda nije imala priliku naučiti se na ljubaznost, ljubav i mir, naučiti nositi se sa svojim frustracijama, bijesom i razočaranjem. A možda je i nju netko povrijedio. No i nije važno znate li pozadinu te osobe, upitajte se: "Kakav bi odgoj stvorio osobu koja misli da je prihvatljivo ________?"

4. Poštujte božansko u toj osobi – svi smo napravljeni od istoga: stanica, atoma, organa, kostiju, kože… I svi imamo pristup božanskoj energiji. Neki su od nas više, a drugi manje usklađeni s našom povezanošću sa svemirom i vlastitom božanstvenošću te jedinstvom s drugima. No svi u dubini svoje duše tražimo istinu, iscjeljenje i mir. Izjavite: "Božansko u meni poštuje božansko u tebi."

5. Zahvalite mu/joj na doprinosu vašem životu – svi ovi koraci zahtijevaju veliku snagu, no nijedan toliko kao ovaj. Nakon što nekoga dugo okrivljavate, osuđujete ili mu zamjerate, čini se neprirodnim naći zahvalnost za tu osobu. Duboko udahnite i pokušajte. Nemate što izgubiti osim boli. Pomislite na najmanje jedan način na koji se vaš život poboljšao zahvaljujući teškoći ili traumi koju ste doživjeli, čak ako je jedino na što možete pomisliti vlastito iscjeljenje i osobni razvoj, zahvaljujući čemu ste postali najbolja moguća verzija sebe. Tada kažite: "Hvala ti." Neka to bude iskreno. Komunicirajte sa svojom dušom. Za to si dajte koliko god vremena trebate, opisuje ovaj zahtjevan korak Naomi Goodlet.

6. Oprostite mu/joj, a sebi dajte slobodu – dosad ste postavili temelje; možda vam je za to trebalo mnogo vremena, no kada dođete do ove točke, više ste nego spremni oprostiti toj osobi jednom za svagda – te vratiti sebi energiju i moć.

Možda ćete željeti suočiti se s tom osobom, no prisjetite se 1. koraka i prihvaćanja da tu osobu ne možete promijeniti. Važno je da nemate nikakva očekivanja i ostanete vjerni svojoj namjeri, a ona je iscjeljivanje sebe. Recite ono što želite reći i pokažite toj osobi da ste joj oprostili; pustite da ona kaže ono što osjeća da treba reći – otpustite očekivanja isprike ili ishoda tog razgovora. Pustite da što god se dogodi bude savršen ishod.

Ako se pak ne želite ili ne možete suočiti s tom osobom, komunicirajte s njezinom dušom, njezinim istinskim sebstvom. Recite joj ono što želite reći, dajte joj do znanja da joj opraštate i dopustite sebi da obnovite svoju moć komunicirajući sa suosjećanjem i snagom uvjerenja u oprost.

Kako god da oprostite, neka bude iskreno, iz dubine duše i prožeto ljubavlju.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci