Odlučuju li drugi umjesto vas?

Slobodno, samostalno odlučivanje neprocjenjivo je učenje iz iskustva. Ljudskim bićima pripada pravo na slobodan izbor, no u svakom pravu postoji obveza, a ovdje je to odgovornost. Tatjana Divjak pomažem nam da ovladamo svojim životom

Spremnost na preuzimanje rizika kod donošenja vlastitih odluka velik je dar. Prije svega, to znači da imate pravo na izbor, ali i odgovornost za svoje odluke, za svoje postupke i misli. Svaka naša odluka rezultira nekom akcijom koja nosi posljedice. Prihvaćanje posljedica, unaprijed i bezrezervno, bez obzira na to je li rezultat za nas povoljan ili nepovoljan, put je u odgovorno ponašanje i u sretan život. Tek tada stječemo povjerenje u život u kojem, bez obzira na trenutačnu situaciju (trenutačni rezultat), spremno učeći iz svake situacije, preuzimajući punu odgovornost, uviđamo da je krajnji rezultat neko novo iskustvo, novo znanje, novi smjer.

Što možete učiniti kako biste ovladali vlastitim životom:

 • Odlučite prihvatiti spremnost da sami odlučujete o smjeru vašeg života.
  Kad se nađete u situaciji koja traži vašu odluku, razmislite o situaciji i mogućim rješenjima, a odluku donesite na temelju prošlih iskustava ili u skladu s onim za što vjerujete da je za vas dobro rješenje. Unaprijed prihvatite mogućnost da odluka koju donesete možda neće biti najbolja, no da je vaša i da iza nje stojite. Ponavljanjem ovog pristupa steći ćete novu naviku – odlučivati samostalno o vlastitu životu.
 • Ne okrivljujte druge za svoje odluke.
  Ako tijekom faze donošenja odluke želite čuti mišljenje drugih, slobodno budite otvoreni za pogled iz drugog kuta, uz uvjet da za odluku ne okrivljujete nikoga (pa ni sebe). Afirmacija: „Sve je u redu! Ja sam sigurna!“ dobar je put do kontrole nad svojim mislima.
 • lutkePreuzmite odgovornost za ono što vam se događa u životu, za ono tko ste sada i tko želite postati.
  Svjesno preuzmite odgovornost za odluku, bez obzira na to što se dogodilo. Podsjetite se da je odgovornost za odluke jedini put do slobode izbora.
 • Prihvatite posljedice svojih postupaka (i misli) i učite iz njih tako da svjesno odabirete nove, drukčije izbore u sličnim situacijama.
  Svaku situaciju koju doživljavate shvatite kao mogućnost za vlastiti razvoj, postavljajući si pitanje: „Što iz ove situacije mogu naučiti?“ Sjetite se situacija u kojima ste, unatoč odluci koja se poslije pokazala pogrešnom, ipak preživjeli. „Sutra je novi dan!“ afirmacija je koja će vam pomoći u prihvaćanju posljedica, kakve god one bile.
 • Osvijestite misli i reakcije na svoje postupke i posljedice koje ti postupci imaju u vašem životu.
  Pratite svoje misli i obrasce koji se u određenim situacijama pojavljuju u vašem ponašanju/reakcijama. Što više osvijestite svoj unutarnji svijet, lakše će biti prihvatiti, ali i ovladati svijetom izvan sebe.
 • Odustanite od samosažaljenja.
  Samosažaljenje je negativna emocija koja nam onemogućuje osjećanje i prihvaćanje vlastite odgovornosti. Sprječava naš rast i razvoj, zamagljuje nam misli i mogućnost donošenja zdravih i konstruktivnih odluka. Odustanite od samosažaljenja upravo kontrolom misli koje su autodestruktivne. Jačajte samopouzdanje.
 • Ne prepuštajte se ljutnji i negativnim emocijama.
  Ljutnja je siguran znak da ne prihvaćamo odgovornost u svojem životu. Ako uz ljutnju osjećamo i druge negativne emocije, na pravom smo putu da pogreške ponavljamo te privlačimo situacije koje nas vrte u začaranom krugu negativnih događaja.

 

Tatjana Divjak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci