Nova obiteljska pravila u izolaciji

S obitelji provodimo više vremena no ikada, što povećava sukobe i netrpeljivost. Da bi odnosi ostali skladni, potrebno je stvoriti nove granice i otpustiti one koje nam više ne služe

Suprotno ideji da tek trebamo preživjeti ovu pandemiju, moramo ne samo voditi računa o svom fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju, već biti kreativni i unijeti skladne promjene u svoje odnose. Moramo stvoriti nove granice i otpustiti one koje nam više ne služe. A tu su i vrlo konkretne tehnike svjetski poznate terapeutkinje Esther Perel koje nam u tome mogu pomoći:

  • Pratite svoju nutrinu ujutro, u podne i navečer. Provjerite svoj puls koji će vam pokazati razinu vašeg stresa (anksioznost, razdražljivost, impulzivnost, bijes, depresiju, očaj, umor, pasivnost). Provjerite i razinu nade. Ako ste s drugima, potaknite ih da podijele kako se i sami osjećaju. Biti svjestan našeg unutarnjeg stanja pomaže nam da ne budemo u konfliktu sa samim sobom i da  lakše kontroliramo svoje osjećaje.
  • Shvatite da svi imamo različite mehanizme suočavanja i da drugačije procesuiramo svoja iskustava. Pod akutnim stresom, neki od nas postaju izrazito logični, drugi vrlo emotivni. Upotrijebite ove različitosti da biste uravnotežili svoje perspektive, umjesto da pogoršavate tenzije.
  • Dogovorite kodnu riječ koju možete primijeniti kada ne možete sudjelovati u obiteljskim razgovorima. Ali znajte da onaj tko koristi kodnu riječ treba započeti razgovor onda kada je spreman tako da druga osoba zna da niste podigli zid šutnje.
  • Jasno komunicirajte, navedite što osjećate i što vam treba. Jasni zahtjevi su bolji od kritiziranja drugih.

Ako vam je potrebna veća fleksibilnost od poslodavca jer se vaše uloge preklapaju, jasno izrecite svoje potrebama. Ova je situacija i za njih nova.

Ako trebate komadić privatnosti, vlastito vrijeme i prostor da se distancirate od partnera ili obitelji, dajte im raspored kada ste nedostupni jer radite, odvojite vrijeme za sebe itd.

Ako želite da vam netko pomogne, recite im točno što vam je potrebno, umjesto da nagađaju ili da se na njih žalite.

  • Ne bojte se tražiti od svojih vršnjaka pomoć. Nedavno me jedna prijateljica zamolila da razgovaram s njezinom najstarijom kćerkom jer je mislila da bih mogla ponuditi drugačiju perspektivu. Često smo pametniji kada je riječ o problemima drugih nego vlastitim.
  • Kako su naveli moji kolege John i Julie Gottman, pokušajte izraziti zahvalnost ne samo zbog onoga što druga osoba radi, već i zbog onog što to govori o tome tko je. Dobro je reći: "Hvala što pereš suđe", ali još je bolje reći: "Hvala što si tako brižljiv“.

Izvor: estherperel.com/blog/

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci