Neno Ljubić: Kako se nositi s negativnim emocijama?

Svakoga, bar ponekad, uhvati neka emocija poput straha, tuge ili ljutnje. Nenu Ljubića, poznatog splitskog blogera te autora knjiga i tekstova o ljubavi i drevnoj havajskoj duhovnoj tehnici Ho'oponopono, upitali smo kako se odnositi prema takvim emocijama koje se smatraju negativnima - potisnuti ih, izbaciti iz sebe ili nastojati preobraziti u nešto pozitivno

Kada nas preplave negativni osjećaji kao što su – ljutnja, zamjeranje, strah, briga, tuga – kako se možemo najbrže i najjednostavnije izvući iz njih?

Neno Ljubić: Ja se baš i ne slažem sa stajalištem da trebamo sebi dopustiti izražavanje negativnih emocija, da su one dobre i slično. Zamislite situaciju u kojoj čovjek oko pojasa sveže pet šipki dinamita i uđe u autobus pun putnika. Srećom, dinamit ne eksplodira.

Kasnije ga u policiji pitaju zašto je htio dignuti u zrak autobus pun djece, on kaže: "Pa ponijele su me emocije!" Da je bilo pitati stražara koncentracijskog logora Auschwitz, koji u rukama drži prekidač za puštanje plina, zašto to radi, rekao bi da su ga ponijele emocije, jer on eto, mrzi Židove. Muž koji mlati ženu, zašto on to radi?

No, nije dobro ni potiskivati ih.

Transcendiranje emocija

Emocije su sjećanja. Možda je bolje reći, to je energija koju um putem sjećanja interpretira i daje im boju miris, dizajn, izgled... a samim tim i našu reakciju na sve to. Uvijek je tomu prauzrok strah od koječega; od nestajanja, od nepoznatog, od izlaska iz zone komfora, mnogo je lica u tom strahu. Ali, nas zapravo preplavljuje energija kojoj smo dali neki oblik i mi slijedimo tu formu, umjesto samu energiju.

Postoji i kolektivna emocija, a to su one na utakmicama, religijske, državne, one koje se tiču pripadnosti nekih grupa. Kolektivne emocije uvelike utječu na individualne i čine veliku štetu našoj auri.

Smatram da emocije treba transcendentirati, a to je onda rad na sebi. Svatko od nas treba preuzeti odgovornost za svoj život, a to znači da se trebamo iz sve snage truditi da budemo bolje osobe, da proširimo svoju svijest, da rastemo u duhovnom i psihofizičkom smislu.

Praksa je baš u tom dijelu, u tom imenovanju i oblikovanju emocija, odnosno promatranju sebe i odustajanju od automatskih reakcija. Svjesna reakcija ključ je brzog izbavljenja iz negativnih emocija koje će neumoljivo navaljivati, kao što su oduvijek to radile, jer takva je njihova narav.

Pretvaranje negativne energije u zdravu i kreativnu

Dopuštati emocijama da nas razvale, da zabezeknuto urlaju iz nas prema van poražavajuća je ideja. Svaki emocionalni ispad ili ne-ispad je nož zariven u našu auru. S emocijama se moramo uhvatiti u koštac i pretvoriti ih u zdravu i kreativnu energiju, nikako im se prepuštati, pa kako bude. A kako jest, vidimo po tome kako nam planet izgleda. Nije baš super, zar ne?

Svrha emocija (odnosno, njihove energije) je da potaknu čovjeka rastu, a ne degradaciji. Trebamo se riješiti njihovih opisa i pripadnosti, transcendentirati ih u stvaralačku i kreativnu energiju, umjesto rušilačku. To je cjeloživotni rad, svakodnevna praksa, nije baš lak zadatak. Ali, nije lako ni raditi 8-10 sati dnevno, pa to ipak radimo 40 godina svaki dan!

Pretvaranje oluje u Volim te

Najbolji i najbrži način je putem tijela. Inteligencija tijela pomoći će nam da izađemo iz tog negativnog naboja. Primjerice, disanje je vrlo djelotvorno. Ono mijenja stanje svijesti, odnosno izvlači nas iz interpretacije energije u emociju i usmjerava čistu energiju u tijelo. Mogu preporučiti disanje po metodi američkog iscjelitelja Davida Elliotta, koje inače podučavam na svojim radionicama. To je meni osobno vrlo draga metoda, a i vrlo efikasna. Napravio sam nekoliko takvih meditacija na hrvatskom jeziku, a mogu se pronaći na mom YouTube kanalu "Neno Ljubić". Ispod svakog videa s meditacijom nalaze se detaljne upute kako se diše i o čemu se točno radi.

Ali, zapravo, pomoći će nam sve što mijenja stanje svijesti u kontroliranim i voljnim uvjetima. Negativne emocije, ljutnja, zabrinutost i slično, stanja su svijesti koja nas obuzimaju automatizmom jer se ne bavimo njima, samo dopuštamo sjećanjima da sve odrade za nas. To je poput oluje koja odjednom navali zato što ima dovoljno energije za to i nitko je ne sprječava.

Sve što trebamo učiniti jest oduzeti joj opis, ogoliti je i preusmjeriti u Volim te. U povjerenje.

Neno Ljubić o svojim iskustvima piše na svom Facebook profilu “Neno Ljubić”, na Facebook stranici “Nenad Ljubić”, te na internet stranici "www.nenadljubic.com”, a na YouTube profilu "Nenad Ljubić" vodi emisije u živo "Iscjeljivanje Ljubavlju live", svakog petka u 19 sati. Također prevodi video isječke koji se mogu pronaći na njegovom YouTube profilu “Neno.Ljubić”.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci