Nemojte odustati: Priča o nevidljivim preprekama

Jeste li od onih koji se lako obeshrabre neuspjesima i prestanu pokušavati ili ste uporni i dosljedni sve dok ne ostvarite svoj cilj?

Morski biolog radio je na eksperimentu s morskim psom. Stavio je morskog psa u spremnik s vodom zajedno s drugim, malim ribama. Kao što je i očekivao, morski pas je pojeo sve ribe.

Biolog je potom stavio pleksiglas staklo na sredinu spremnika tako da je morski pas bio u jednom dijelu, a ribe u drugom. Morski pas je brzo krenuo u napad, ali svaki pokušaj završio je udarcem o prepreku. Ponavljao je uporno, nije prestajao pokušavati. A male ribe u drugom dijelu spremnika ostajale su netaknute i bezbrižne. Nakon sat vremena, morski pas je konačno odustao.

Eksperiment je ponavljan više puta tijekom narednih nekoliko tjedana. Svaki put je morski pas bio sve manje agresivan. Naposlijetku se umorio i prestao napadati.
Morski biolog je potom uklonio zapreku od pleksiglasa. No, morski pas nije napadao. Vjerovao je da se i dalje između njega i ribica nalazi prepreka.

Pouka: Mnogi od nas, nakon što iskuse neuspjehe i razočaranja, emotivno odustanu i prestanu pokušavati. Poput morskog psa, odabiremo ostati s prošlim neuspjesima i vjerovati da ćemo uvijek biti neuspješni. Izgradimo prepreke u našim glavama, čak i kada ne postoje prave prepreke između onoga gdje jesmo i kamo želimo ići. Ne odustajte. Nastavite pokušavati jer je uspjeh možda samo jedan pokušaj udaljen od vas.

Pročitajte i:

Vježba Cirkuski slonić: oslobodite se uvjerenja 'ne mogu'

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci