Neale Donald Walsch: Alat koji odmah prekida patnju

Sva borba i patnja događaju se u našoj glavi – i upravo na tom mjestu možete upotrijebiti alat koji patnju pretvara u rast i nadilazi doseg patnje, kaže Neale Donald Walsch i otkriva nam taj alat...

Nema puta koji ne vodi dalje...

Možda ne znate, ali glavni uzrok patnje je ideja da se događa nešto što se ne bi trebalo događati. Borba i patnja tvorevine su uma, u kojem se stvara naša stvarnost. Ono što mislite o nečemu ključno je važno u određivanju kako nešto doživljavate. Ako odredite nešto kao neželjeno ili pogrešno, tada patite.

No, postoji jedna temeljna istina koju zaboravljamo: Život ne može stvoriti događaj ili uvjet koji vas ne vodi ka sljedećem mjestu u vašoj evoluciji ni događaj koji nije kreiran za vaše sljedeće izražavanje Božanskog. Sve što se dogodilo, događa se ili će se ikad dogoditi u vašem životu, osmišljeno je tako da vam pomaže da napredujete, evoluirate.

Sve je za vas, ništa protiv vas

Put duše ne zahtijeva patnju i borbu. Ako se borite, ne slijedite put svoje duše. Odabrali ste obilaznicu, zaboravili tko doista jeste i kamo ste krenuli. A ispod ove istine leži još dublja: Ništa što se događa nije „loše” za vas. Kada bi bilo loše za vas, ne bi se dogodilo.

Znam da je to teško razumjeti. Ima mnogo bolnih, razarajućih stvari koje se događaju u životu. A ja vam ovdje govorim da se one događaju za vaše dobro? Pa, da. Kada shvatite i znate da je razlog zbog kojega ste ovdje, izražavanje Božanskog, možete biti sigurni da je sve stavljeno pred vas da bi služilo toj božanskoj svrsi. Drugim riječima, da bi služilo vašoj svrsi jer vaša je svrha – božanska svrha.

Pođimo malo dublje....

U zadivljujuće kratkom razdoblju nakon rođenja, došli ste u kontakt, skupili, obradili i pohranili ogromnu količinu podataka o svijetu. Učinili ste to toliko dobro da je, već nakon nekoliko godina na ovom planetu, postalo nemoguće da se susretnete s bilo kakvim novim iskustvima.

Kroz život nastavljate se susretati s novim događajima, koji se događaju izvan vas. Ali nemate nova iskustva, ideje, odluke koje donosite i vaše emocionalne reakcije na te događaje. I tako je zamišljeno. Vi se ne trebate susretati s novim iskustvima, već stalno doživljavati ista iskustva.

Zašto? Jer svaki događaj, pojava, odnos, izazov, nova je prilika da na njega ne odgovorite iz prošlosti, ne iz ranije odabranih ideja ili emocija, već na novi način koji je u skladu s najvišom vizijom koju imate o tome tko ste i zašto ste ovdje. Život nam daje priliku za prilikom da promijenimo način na koji reagiramo, da promijenimo svoje stare priče, da evoluiramo u najvišu verziju sebe koja možemo postati. I to se događa cijeli život.

walschNeale Donald Walsch

Zahvalnost zbog koje se čovjek osjeća blagoslovljenim

Dakle, postavlja se pitanje, ako se patnja javlja u umu, kako da promijenimo um, a time i time patnju? Kako da promijenimo duboke, stare ideje i reakcije na iskustva te da izaberemo put naše duše?
Kroz zahvalnost.

Tu riječ često čujemo, ali pitanje je koliko nas uistinu doživljava zahvalnost. Vidite, ja ne govorim o jednostavnoj zahvalnosti. Govorim o onoj zahvalnosti koja se nalazi na najdubljoj razini bića; zahvalnost zbog koje se čovjek osjeća blagoslovljenim. Način da se prekine patnja, da se borba privede kraju, je ostati na putu duše. Zahvalnost nas vraća na taj put. Ona ubrzava našu evoluciju.

David Steindl-Rast: Ne čini nas radost zahvalnima; zahvalnost nas čini radosnima

Kada sam prvi put stvarno osjetio zahvalnost, prvi put sam se povezao sa svojom dušom i istinski shvatio zašto se sve događa tako kako se događa, i koliko je sve savršeno. Pao sam na koljena dok su mi se suze slijevale niz lice. To je bilo najdivnije iskustvo. Upitao sam svoju dušu, „Kako mogu imati više ovoga, kako mogu živjeti u ovom stanju čiste zahvalnosti za sve u životu?”

Prizivao sam je

Moja duša je rekla: „Možeš ga dozvati spontano, bez ikakvog razloga, jednostavno kao čin volje. Trebaš razumjeti da je zahvalnost odluka i stvaranje, a ne reakcija.”
Od toga trenutka nadalje, počeo sam dozivati zahvalnost na prvu naznaku bilo kakvog izazovnog trenutka.

Nisam znao je li ono što mi je duša govorila, ono što sam razumio, stvarno istina, stoga bih to obavio osjećajem zahvalnosti, iskustvom zahvalnosti, za svaku misao, reakciju i odgovor na svaku situaciju, okolnost i događaj u mom životu. I znate što? To je bilo poput čarolije. Ne samo da je iscijelilo mnoge trenutke za koje sam nekad mislio da „nisu dobri”, već mi je i donijelo mnogo novih trenutaka koji su bili dobri, jer energetski pomak, koji je proizvela promjena stava, stvorio je buduće ishode koji su usklađeniji s onime tko sam odabrao biti.

Zahvalnost: Moćan alat u našim rukama

To je zanimljivo jer zahvalnost je jedan od najmoćnijih alata danih umu, a upravo se on najmanje koristi. Mislim da je to zato što većina ljudi nije svjesna neizmjerne snage zahvalnosti koja preobraća misao koja se nalazi u osnovi sve patnje. Zahvalnost oslobađa energiju koja patnju postavlja naglavačke. Zahvalnost otvara vidike. Ona proširuje vaše normalno, ograničeno razmišljanje toliko da obuhvaća nelogičnu istinu: Čak i kada se čini da je nešto „loše” za vas, to zapravo može biti dobro za vas.

Kao da se ponovno rodite

Zahvalnost vam daje moć da to učinite, jer vam donosi novi početak. To je kao da se ponovno rodite i resetirate um na nulu. Briše sve negativne prosudbe koje ste imali, koje možda još uvijek imate o nekoj osobi, događaju, okolnosti ili situaciji u životu.

Bilo da ste zapeli u lošim sjećanjima ili ste duboko uronjeni u izazove sadašnjeg trenutka i želite promijeniti stav o tome, u svakom slučaju ćete se susresti sa zahvalnošću. Kada se obvežete na korištenje ovog alata, vidjet ćete koliko se energije koju nosite u sebi o nekom neželjenom događaju, prošlom ili sadašnjem, može preobraziti u tren oka.

Jednostavno recite, „Hvala ti, hvala ti, Bože”, u trenu kada se bilo što, što ocjenjujete kao „negativno”, pojavi u vašoj glavi. I recite za što ste zahvalni Bogu:
„Hvala ti, Bože, što si mi dao ovu priliku...”
da iscijelim misao da... (što god ta misao bila)
da promijenim svoju staru priču o... (o čemu god ta priča bila)
da otpustim svoje suze i strahove zbog... (o kojem god strahu se radi)

Svakodnevno prakticiranje

Svakog jutra prije ustajanja izrecite ovu molitvu i promatrajte kako se bilo koja borba i patnja koju doživljavate počinje transformirati.

„Hvala ti, Bože, za novi dan i za novu priliku da budem najviša verzija sebe.”
Ovakva objava više je od samog kreiranja pozitivnog stava. Vjerujete li da vaše misli o životu djeluju na to kako se on odvija, vidjet ćete kako započinjanje svakog dana s ovom izuzetnom potvrdom vjere u proces života, uistinu mijenja proces samog života. Vi objavljujete što odabirete sukreirati.

Izvor: www.evolvingwisdom.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci