Ne možete riješiti problem? Evo odgovora

Pustite Mozarta i rješenje će vam samo pasti na pamet! Saznajte što je Mozartov efekt i iskoristite glazbu za poboljšanje kvalitete života

Snaga zvuka

Terapija zvukom, odnosno frekvencijama, poznata je tisućljećima, a čak i Biblija spominje umirujuću snagu zvuka. I danas znanstvenici, od mikrobiologa do medicinara, prepoznaju čudesne utjecaje koje zvuk ima na nas. Moderna istraživanja i terapija zvukom ili glazbom pokazuju uspjeh u tretmanima srčanih oboljenja, oporavku od moždanog udara, u liječenju bipolarnih poremećaja, kronične depresije, epilepsije, Alzheimerove bolesti, kod djece s poremećajem u ponašanju, kroničnih bolova, visokog tlaka, kroničnog stresa i napetosti, za jačanje imuniteta...

Kako iskoristiti zvuk za poboljšanje kvalitete života? Mogućnosti su nam zaista povelike. Možemo se okružiti opuštajućim zvukovima, zvukovima prirode, birati glazbu koja blagotvorno djeluje na nas, a najvažnije od svega, možemo naučiti kako stvoriti zvukove koji će u naš život dovesti ono što želimo, uz pomoć mantri, molitvi, duhovnih pjesama.

Mozartov efekt

Prije dvadesetak godina postao je popularan tzv. Mozartov efekt. Jedna je studija pokazala kako glazba koju je skladao Wolfgang Amadeus Mozart ima cijeli spektar dobrih utjecaja na zdravlje i našu inteligenciju, a neka su izvješća, od kojih je jedno objavljeno u britanskome dnevnom listu The Guardian, išla toliko daleko da su govorila o tome kako u postrojenju u Njemačkoj mikrobi brže razgrađuju biološki otpad dok sa zvučnika svira Mozart.

Prva istraživanja tzv. Mozartova efekta pokazala su kako se određeni dijelovi našeg mozga aktiviraju pri pojedinim zvučnim frekvencijama. Ispitanicima se, dok su slušali Mozarta, kratkotrajno poboljšalo spacijalno-temporalno zaključivanje. To je proces koji nam omogućava rješavanje složenih problema, što nam je korisno u svakodnevici, ali i nužno za stvaranje koncepata u, primjerice, znanosti, matematici, arhitekturi, graditeljstvu, pa čak i u igrama i umjetnosti. Zapeli ste? Nema problema, pustite Mozarta i neka vam rješenje padne na pamet!

Ivan Palijan

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr