Naturizam - test prihvaćanja sebe

Ljeto je najbolje razdoblje za naturizam. No to što se čini tako jednostavnim, osloboditi se odjeće, mnogima je potpuno nezamislivo. Kupate li se na nudističkim plažama? Kupate li se uopće nagi, spavate li nagi? Većina nas ne osjeća se dobro bez odjeće, a nelagoda ima različite razloge koji puno govore o vama. Naša suradnica Senka Ljubić govori o naturizmu iz osobnog iskustva...

Što je naturizam?

Naturizam je kulturološki pokret koji promovira i brani pravo na osobnu i društvenu nagost. Prema definiciji Međunarodnog naturističkog saveza, to je način življenja u skladu s prirodom koji se prakticira nagošću u posebnim okruženjima, s ciljem da se osnaži samopoštovanje, poštovanje prema drugima i prema okolišu. Pod posebnim okruženjima smatraju se posebno označene plaže, ograđeni kampovi i klubovi.

Naturizam nije ekshibicionizam i nije povezan s nagošću koja se ponekad koristi u političke svrhe da bi se demonstracijom u javnim prostorima skrenula pozornost na neku političku temu ili društveni problem.

Povratak prirodnosti

Pojam naturizam ima korijen u latinskoj riječi natura, što znači: priroda, i odlično označava samu srž ovog pokreta – povezanost s prirodom. U svakodnevnom rječniku uvriježena je riječ nudizam – koja svoj korijen ima u engleskoj riječi nude, što znači: gol. Ta riječ opisuje samo površnu, vanjsku manifestaciju ovog pokreta.

Naturizam ima dugu tradiciju u Europi, još od kraja devetnaestog stoljeća, a u Njemačkoj ga zovu Freikörperkultur, skraćeno FKK, što znači: kultura slobode tijela. I taj naziv odlično opisuje temeljnu ideju naturističkog pokreta. Riječ kultura u sebi odlično sažima ideju o pokretu koji njeguje poštovanje prema ljudima i prirodi te slobodnom tijelu koje je nešto najjednostavnije i najprirodnije što posjedujemo.

Riječ sloboda može sugerirati i radost doživljaja prirode kroz tijelo oslobođeno odjeće, mogućnost da sebe i prirodu doživimo spontano, nedužno, oslobođeno od bilo kakvih seksualnih i moralističkih značenja. Hrvatska ima dugu kulturu naturizma, s brojnim plažama i kampovima duž obale.

Nezadovoljstvo tijelom i izgledom

Ljeto je najbolje razdoblje za prakticiranje naturizma. No to što se čini tako jednostavnim, osloboditi se odjeće, mnogima je potpuno nezamislivo. Većina nas ne osjeća se dobro bez odjeće. Svoje se nagosti možemo bojati iz različitih razloga. Najčešći razlog nelagode ili straha jest odnos prema vlastitom tijelu. Velik broj ljudi, posebno žena, nije zadovoljan svojim izgledom.

Kad naša tijela ne odgovaraju aktualnom standardu ljepote, koji je najčešće posve nerealan, negativna slika o vlastitom tijelu izaziva nezadovoljstvo i nesigurnost. Odjeća može sakriti ono što smatramo nedostacima, naglasiti ono što smatramo lijepim. Osloboditi se odjeće na plaži ponajprije predstavlja veliki test samoprihvaćanja.

Moje iskustvo

Već desetak godina, kad god imam priliku, odlazim na nudističku plažu. Sjećam se dobro svog prvog iskustva. Stvarno mi je trebalo puno hrabrosti skinuti kupaći kostim, opustiti se i uživati u suncu i moru. Nekoliko puta na početku osjećala sam nelagodu pa sam uglavnom posve ukočeno ležala na trbuhu, skrivajući tako najosjetljivije dijelove tijela. Smjestila bih se što bliže moru, tako da mi je trebao samo korak ili dva do mora u kojem sam se mogla sakriti.

Prvo pravo oduševljenje osjetila sam u moru, plivajući. Možda vam se ne čini bitnom razlikom plivati bez odjeće ili imati na sebi kupaći kostim, ali razlika u doživljaju slobode stvarno je velika.

Svidjelo mi se i to što po izlasku iz mora nemam mokar kupaći kostim koji se, sačinjen i od najmodernijih materijala, uvijek nekako presporo suši na tijelu i što nema onog dosadnog presvlačenja u suhi kostim, ako morate čuvati bubrege ili jajnike. Na kraju ljetovanja, nema onih smiješnih bjelina na dijelovima tijela koje je prekrivao kostim. Tijelo je svuda jednako preplanulo, prekrasno!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci