Napišite pismo oprosta sebi

Teško da postoji osoba koja nikad nije učinila ništa nažao samoj sebi. Svi smo bar ponekad lagali sebi, govorili loše o sebi ili postupali loše prema svom tijelu. Baš kao što je važno ispričati se drugima kada ih povrijedimo i oprostiti onima koji su nas povrijedili, tako je važno ispričati se sebi za povrede, bol i patnju koju smo si prouzročili. Pokušajte napisati pismo oproštaja sebi, neće vam biti žao...

Tajna opraštanja sebi je dati sebi jednaku količinu suosjećanja i podrške koju bismo dali nekome koga bezuvjetno volimo. Dok pišete pismo oproštaja sebi, zamislite da razgovarate s dragom prijateljicom koju jako volite i koja ima iste poteškoće u životu kao i vi, i odnosi se prema sebi jednako kao vi.

Drugi način za pisanje lijepog pisma oproštaja sebi je pisanje iz perspektive prijatelja (stvarnog ili zamišljenog) koji vas prihvaća u potpunosti, oprašta vam i mudar je. Ovaj prijatelj vas jako voli, duboko poštuje i divi vam se.

Evo nekoliko uputa za pisanje pisma:
1. Osigurajte si miran kutak dok pišete pismo sebi, u kojem vas nitko neće ometati, i povežite se sa svojom intuicijom.
2. Fokusirajte se na namjeru zbog koje želite napisati sebi pismo oproštaja. Je li to radi osjećaja slobode, otpuštanja prošlosti, osjećaja lakoće, osjećaja dubljeg mira ili bilo kojeg drugog osjećaja koji je u vašem srcu.
3. Razmislite što vas je potaknulo da se osjećate loše, o svemu što smatrate svojim pogreškama, djelima za koja biste radije da ste ih učinili drugačije... svemu što baca sjenu na vašu sreću. Budite određeni.
4. Koristite papir i olovku za pisanje. Pišite u kontinuitetu i bez cenzure.
5. Pišite u drugom licu, "ti".
6. Izbjegavajte jezik mržnje, stida i samoosuđivanja.
7. Ne opravdavajte svoja djela, ali pokažite razumijevanje.
8. Sjetite se kako ste se osjećali prije, tijekom i nakon događaja (razočarano, povrijeđeno, krivo, ljutito, posramljeno) i zašto ste se tako osjećali.
9. Napišite koliko god želite pisama. Izrazite svoje najiskrenije misli, osjećaje, uvjerenja, mišljenja i prosudbe na najranjiviji mogući način.
10. U ovom pismu ne pišite o opraštanju drugima. Možete napisati posebno pismo svakoj osobi za koju osjećate da biste joj trebali oprostiti.

Kada napišete pismo opraštanja sebi, pročitajte ga nekoliko puta. Dopustite riječima da potonu u vaš duh. Dopustite si da stvarno osjetite kako vas te riječi tješe, grle, iscjeljuju i šalju vam ljubav.

Kao i sa svim pismima oproštaja, dobar je osjećaj spaliti ga, kao svjestan čin otpuštanja i kretanja naprijed. Dok gledate kako papir gori i pretvara se u dim i pepeo, osjećajte kako se otpušta sve što to pismo simbolično predstavlja. Možete reći naglas: "Prošlost nema moć povrijediti me ni definirati me ni na koji način".

Izvor: www.thepositivemom.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci