Najbolji self-help naslovi, odabrao Herman Vukušić

Dr. Herman Vukušić odabrao je deset naslova koji će vam pružiti korisne savjete o tome kako zdravije živjeti, kako se nositi sa stresom i biti bolja osoba na svim životnim područjima

Ne vjerujte u promjenu za tjedan dana

Danas je klinička depresija na deset puta većoj razini nego što je bila 1945. godine, a antidepresivi su najprodavaniji lijekovi u Hrvatskoj. Naš radni tjedan za dvadeset je sati kraći nego u naših djedova, pa svejedno imamo tri puta manje slobodnog vremena. Ove zabrinjavajuće trendove na svjetskoj razini komentirala je psihologinja Leslie Charles riječima: „Nikada toliko mnogo ljudi, koji toliko puno imaju, nije bilo toliko nesretno.“ Stoga ne treba čuditi činjenica kako su upravo knjige iz domene psihološke i zdravstvene samopomoći među najprodavanijim naslovima, kako u nas, tako i u svijetu.

Nažalost, velik broj naslova s ovog područja pretjeruje u porukama, ili su po sadržaju stručno posve neutemeljeni. Kao psihijatar s dvadesetogodišnjim terapijskim iskustvom, mogu vam reći jednu veliku istinu: nema brzih rješenja. Stoga ne vjerujte autorima koji vam obećavaju da ćete, zahvaljujući njihovoj knjizi, stubokom promijeniti svoj život u mjesec dana, u tjedan dana steći samopouzdanje poput holivudske zvijezde, ili da ćete u sedam koraka doći do apsolutne sreće i bogatstva.

Herman Vukušić: 14 filmova koji liječe sva stanja

Želim vas potaknuti na dublja razmišljanja o vama

knjigeS druge strane, uistinu postoje knjige koje sadržavaju poruke vrijedne za duhovno i tjelesno zdravlje i koje svoje uporište imaju u iskustvenoj i znanstvenoj praksi. Ovih deset naslova pruža vam korisne informacije o tome kako zdravije živjeti, spriječiti razne bolesti, nositi se sa stresom i traumom te biti bolja osoba na svim područjima života.

U tom smislu važna je i činjenica da autori koje vam predstavljam uistinu znaju o čemu govore, a neki od njih su, poput sv. Ivana od Križa, prošli svoju osobnu „tamnu noć duše“ i odlučili vlastitu patnju iskoristiti za pomoć drugima.

Cilj mojih preporuka nije u tome da slijepo pratite poruke ovih knjiga, niti da (premda je to danas moderno!) među ovim autorima nađete osobnoga gurua. Namjera mi je da vas potaknem na dublja razmišljanja o sebi samima, pravim životnim vrijednostima koje sa sobom nose trajnu sreću te o stilovima življenja koji su dobri za vaše zdravlje.

Odnosno, prema riječima Antoinea de Saint-Exupéryja, pisca Malog princa: „Ako hoćeš sagraditi brod, ne tjeraj ljude u šumu da sijeku drveće i pile grede. Umjesto toga, nauči ih da vole more.“

1. Ozdravljenje, David Servan-Schreiber

Ova knjiga prevedena je na 29 jezika i diljem svijeta prodana u 1,3 milijuna primjeraka, a dolazi iz pera autora koji je liječnik, profesor psihijatrije, i sam je, uz pomoć svojih originalnih metoda, ozdravio od malignog tumora na mozgu. Dr. Servan-Schreiber govori o prirodnim pristupima liječenju stresa, tjeskobe i depresije, bez lijekova i psihoanalize. Knjiga daje i detaljan uvid u teoriju nastanka tjeskobnih i stresnih stanja kao posljedice sukoba naših viših svjesnih funkcija s primitivnijim moždanim strukturama.

Moje mišljenje: Dr. Servan-Schreiber u izboru svojih metoda za psihološko ozdravljenje posegnuo je za dokazanim postupcima koji imaju solidno zaleđe u smislu kliničke i znanstvene vjerodostojnosti. Statistički gledano, metode prikazane u njegovoj knjizi po svojem pozitivnom učinku ne zaostaju za psihoterapijom, odnosno antidepresivima, ali nemaju nikakve negativne popratne efekte te su u tom smislu i puno prihvatljivije.

2. Strast za životom, Anne Brennan i Jani Brewi

Oslanjajući se velikim dijelom na psihologiju Carla Gustava Junga, ova knjiga razmatra naš osobni psihoduhovni razvoj tijekom cijelog životnog vijeka, s naglaskom na izazovima koji nas potiču da istražimo dublje dijelove svoje psihe, da živimo punije živote i budemo što kreativniji. Knjiga sadržava brojne anegdote iz života slavnih osoba, a kao temeljni primjer izazova koji može biti prilika za daljnji razvoj i svrhovit život navodi „krizu srednjih godina“.

Moje mišljenje: Sve duhovne kulture su kroz povijest naglašavale vrijednost druge polovine života u smislu osobne zrelosti i razvoja. Vrijeme je to kada naše unutarnje, istinsko Ja radi inventuru mladenačkih stremljenja i ambicija s onim što smo ostvarili. Shodno tomu, ako se u četrdesetoj nađemo zarobljeni u krivoj vezi, na krivom poslu i pitamo se svaki dan „Zar je to sve?“, jasno je da takovo stanje može negativno utjecati na naše duševno zdravlje. U ovoj knjizi naći ćete konkretne smjernice kako ova kriza, zapravo, predstavlja veliki poziv na promjenu i šansu za svrhovit život.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci