Mudrost za život: Kako igra pomaže duši?

U svakomu od nas krije se dijete koje nije zaboravilo kako se igrati. Naš ozbiljan i odgovoran način života odrasle osobe često tom djetetu u nama ne ostavlja dovoljno vremena za igru. No igra je jedan od najvažnijih dijelova života jer obnavlja vitalnost, svjetlost srca i daje nam snagu za sve životne izazove

Samo uz igru imamo priliku iskoračiti iz svega što nas ograničava i vidjeti stvari iz druge perspektive. Kad se prepustimo igri, možemo staviti na stranu svoju društvenu ulogu, očekivanja i pravila ponašanja jer igra otvara sve granice: smijemo biti djetinjasti, ispasti smiješni, smijemo pogriješiti i izgubiti.

Stare su civilizacije prepoznale važnost i moć igre pa su stoga i nastale karnevalske svečanosti u kojima bi se barem jednom godišnje svi mogli prepustiti spontanom valu neozbiljne, djetinjaste, kreativne i osvježavajuće energije.

Igra nas otvara prema iznenađenjima, a svako je iznenađenje kao pogodak mekane loptice pune žarke boje koja će se rasprsnuti na našem strogom i ozbiljnom egu. U igri se razotkrivaju mnoge naše osobine; naše pravo biće može zasjati.

Da bismo se igrali, nisu nam potrebne igračke - priliku da se igramo pronaći ćemo u svakom trenutku u kojemu smo otvoreni, prisutni, opušteni, spremni sudjelovati. Igra je lepršava lakoća trenutka u kojemu ništa ne moramo biti, nego jednostavno jesmo!

Važno je čuvati zaigrani dio duše - bit ćemo spretniji u svakoj životnoj situaciji. Zaigrani ljudi mogu preokrenuti svaku situaciju tako da bude zabavnija i manje stresna, razvijajući uz to vještinu improvizacije i humora. Igra može iznjedriti neobična i nova rješenja za složene situacije. Uz to potiče maštu i kreativnost, čini nas aktivnim i zdravim.

Igra je poput velikog šarenog slatkiša - ako ga nemamo i vidimo samo ozbilju i tešku stranu života, postajemo ogorčeni.  Uz igru smijemo biti dijete i možemo zasjati, a život praćen slatkim trenucima igre je život koji vrijedi živjeti.

Senka Ljubić, učiteljica joge i astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci