Može li se povećati otpornost na stres?

Redovitim vježbanjem i dobrim spavanjem povećat ćete svoju antistresnu inteligenciju, no ima i drugih postupaka koji će vas učiniti otpornijima na stres ili smanjiti vašu izloženost stresu

1. Smanjite stresno opterećenje
Usporite ritam promjena u životu. Smanjite količinu poslovnih ili obrazovnih obaveza. Prorijedite i društvene obaveze. Češće govorite „ne“. Uklonite alergene iz svoje prehrane ili okoliša.

2. Poštujte biološki ritam
Osigurajte si dovoljno sna. Liježite i budite se svakog dana u isto vrijeme. U slobodne dane smijete više spavati. Izbjegavajte prelazak u druge vremenske zone i rad u smjenama.

3. Pokrenite tijelo
Vježbajte najmanje triput tjedno po pola sata, a optimalno šest puta tjedno po sat vremena. Posavjetujte se s liječnikom o prikladnom vremenu i tipu vježbi.

4. Odmarajte um
Provodite tehnike opuštanja i duhovnog rasta kao što su autogeni trening, meditacija svjesnosti, transcendentalna meditacija i joga. Bavite se kreativnim aktivnostima, primjerice, pisanjem, slikanjem i ručnim radom.

5. Zdravo se hranite
Jedite svaki dan u približno isto vrijeme. Konzumirajte više svježeg voća i povrća, cjelovitih zrna, vlaknaste hrane i namirnica bogatih triptofanom. Uzimajte multivitaminske i multimineralne preparate, uz odobrenje liječnika.

6. Klonite se štetnih tvari
Smanjite potrošnju stimulansa, proizvoda za brzo dizanje energije i raspoloženja kao što su šećer, kofein i nikotin. Smanjite unos sredstava za spuštanje energije poput alkoholnih pića. Ne uzimajte lijekove za smirenje bez liječničke preporuke. Odbacite zabranjene droge.

7. Posjetite liječnika
Provjerite zdravlje štitnjače. Bolesna štitnjača, osobito hipoaktivna, može uzrokovati depresiju, tjeskobu i umor. Testirajte se na šećernu bolest. Nestabilan šećer u krvi uzrokuje snažne oscilacije raspoloženja. Dogovorite s liječnikom da vam propiše psihoterapiju i(li) antidepresive. Oni uravnotežuju moždanu kemiju, a ne izazivaju ovisnost i naviku.

Ozren Podnar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci