Moj otok mira u blagdansko vrijeme

Ovo je razdoblje kad smo svi razdragani zbog blagdana i smrvljeni prevelikim očekivanjima, svojima i tuđim, da polako u nama počinje tinjati želja da se sklonimo na neki pusti otok u južnim morima dok sve ne prođe. Taj „zov otoka“ zapravo je zov naše duše koji ne treba ignorirati. Naprotiv, zaronite dublje u sebe, doznajte zašto vaša duša čezne za tim otokom i uvidjet ćete da on i nije tako daleko

Postoje određene vježbe koje možete raditi kako biste stvorili upravo takav otok, ali ne u južnim morima, već duboko u sebi. Tamo ćete se moći skloniti kad vas uhvati osjećaj da više doista nemate snage ni za što i da vam treba dugačak godišnji odmor. Pokušajte ove vježbe raditi kontinuirano barem 21 dan za redom. Ritual od 21 dan, dokazano je, prelazi u naviku i nakon tog razdoblja, vježbe ćete raditi svakodnevno bez svjesnog napora ili prisile. Usto ćete već nakon ta tri tjedna osjetiti jasne, vidljive pomake u svojoj svijesti i percepciji svijeta oko sebe.

1. Ja sam najvažnija osoba u svom životu i sebi sam na prvom mjestu.
Rečenica koju će malo tko izgovoriti bez nelagode. Biti sam sebi najvažniji na neki način doživljavamo kao egoizam, a egoizam smo svrstali u dosta gadne mane. Postoji, međutim, nešto što se zove zdrav egoizam koji je drugo ime za ljubav prema samome sebi. Ljubav je prekrasna riječ. I ako kažemo da volimo sami sebe, ne griješimo ni na koji način. Ta ljubav stvara otok mira u našoj svakodnevici. Ova vas vježba poziva da svaki dan zastanete, povežete se sami sa sobom i kažete: «Ja sam najvažnija osoba u svom životu». Potom duboko udahnite kako bi se ta misao urezala u vašu svijest.

2. Ljepota jutra
Ritam života kakav nam je nametnut ne dopušta normalan početak dana. Ako ne volimo rano ustajati, najčešće se skrivamo od života do zadnje sekunde, a onda skočimo i jurimo kako bismo stigli sve ono što moramo. Oni koji su blagoslovljeni takvim bioritmom da bez problema ustaju rano, odmah, od prve minute ispunjavaju dan obvezama koje smatraju da moraju odraditi – bilo da pripremaju doručak za ukućane, pospremaju posuđe, stavljaju rublje na pranje, bilo da odmah otvaraju računalo i pripremaju izvješće uz šalicu kave. Glava je od prve minute kad smo se probudili prepuna briga.

Ova nas vježba poziva na to da prva osoba s kojom ujutro imamo sastanak budemo mi sami. Pokušajte 21 dan za redom, bez prekida, ustajati ranije i posvetiti vrijeme isključivo sebi. To ne znači rješavati vlastite zaostale zadaće, već raditi ono što bismo radili da kojim slučajem nemamo obveza. Čitajte, meditirajte, posvetite se cvijeću, napravite masku za lice... Bitno je da vrijeme posvetite sebi, na svom malom privatnom otoku. Nakon tri tjedna osjetit ćete pomak u kvaliteti života.  

žena božić3. Oda životu
Svima nam se događa isto – jurimo, radimo, obavljamo zadaće, sastajemo se s ljudima s kojima mislimo da bismo se trebali vidjeti ili to doista želimo, ispunjavamo obveze i križamo stvari s popisa. Sam život uopće ne primjećujemo, uvijek je nešto drugo važnije. Zato trebamo svjesno opet doći u kontakt sa životom, a to ćemo učiniti tako da svaki dan na neki način proslavimo.

Ne vežimo se za određene datume na kalendaru, svaki dan je dovoljno vrijedan da ga označimo barem nekom sitnicom. Kad čujete dobru pjesmu – zaplešite, pjevajte uz nju, pojačajte radio... Uhvatite pola sata usred radnog dana i sjednite u neki mirni kutak, popijte čaj i opustite se. Recite onima koji su vam važni u životu da su vam dragi, da ih volite. Samo onako, iz čista mira. Ovo je izazov koji trebate provoditi 21 dan za redom, dok ne postane dio vašeg života zauvijek.

4. Uskladite se sa sadašnjim trenutkom
Naše misli neprekidno lete s teme na temu. Dok pripremamo večeru, one lete u sutrašnji dan i razmišljaju kako riješiti problem na poslu. Dok rješavamo papirologiju, one lete u trgovinu i smišljaju što sve treba kupiti, dok smo u trgovini, one su već kod kuće i vrte se oko toga što sve nismo tamo obavili. Mi smo ti koji stvaramo svoj unutrašnji kaos, naša je pozornost neprekidno korak u budućnosti, to nam stvara osjećaj straha, brige, stresa.

Kako bismo stvorili mali otok mira u svakodnevici, moramo naučiti živjeti svjesnije u sadašnjosti. Moramo osjetiti okus hrane, miris svijeće, moramo vidjeti ono što je doista tu pred nama, gdje se točno u tom času nalazimo. To može biti naporno jer misli baš vole bježati. Vježbajte to što češće tijekom dana i pokušajte tako živjeti tri tjedna za redom, bez prekida.

5. Tišina i praznina
Ova se vježba izravno nadovezuje na prethodnu. Budući da nam misli stalno lete, da nas energetski iscrpljuju, pokušajte ovu vježbu izvoditi 21 dan za redom. Pronađite mjesto gdje vam nitko neće smetati, ako živite s obitelji, zamolite ih da vam ne smetaju tih nekoliko minuta. Uzmite sat s alarmom, štopericu na telefonu i sl. i namjestite je na tri do pet minuta. Ovu ćete jedinicu s vremenom povećavati, no u početku je nekoliko minuta dovoljno.

Sklopite oči i umirite se. Ne dopuštajte mislima da se razigraju, ne razvijajte temu u glavi, što god se pojavi samo pustite da prođe, nijednoj misli, nijednom slovu nemojte podariti pozornost. Dišite duboko u potpunoj tišini. «Ništa», odnosno praznina, poklon je koji ćete dobiti zauzvrat. U njoj se rađa nova energija života.

Veronika Novak

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci