Michael Josephson: Slušajte glas moralne hrabrosti

Glas moralne hrabrosti uvijek je prisutan, ali katkad ga ne možemo čuti od bubnjanja svojih sumnji i strahova. Moramo naučiti slušati taj glas. Što ga češće zazivamo, slušamo i vjerujemo mu, on će postajati jači...

“Ljudi su napravljeni od krvi i mesa i čarobnog sastojka koji se zove hrabrost“, Mignon McLaughlin.

Glas koji nas hrabri

Hrabrost dolazi u dva oblika: tjelesnom i moralnom. Tjelesna hrabrost je vidljiva u junačkim djelima kada ugrožavamo sebe da bismo zaštitili druge ili sačuvali svoje principe. To je vrsta hrabrosti za koju se osvajaju medalje i pehari. Moralna hrabrost djeluje manje grandiozno, ali je važnija jer nam je češće potrebna.

Moralna hrabrost ključ je integriteta. Ona je unutarnji glas koji nas hrabri, potiče i inspirira da prihvatimo odgovornost i živimo prema svojim principima čak i onda kada nas to može skupo koštati.

Potrebno je imati moralnu hrabrost da budemo iskreni, iako se zbog toga izlažemo ismijavanju, odbijanju, osveti ili dovodimo u pitanje svoju zaradu ili karijeru. Potrebno je imati hrabrosti priznati vlastite pogreške zbog kojih možemo upasti u nevolju ili ugroziti vlastitu ambiciju. Potrebno je imati hrabrosti suprotstaviti se djeci jer nas to može koštati njihove privrženosti.

Baš poput osobnog trenera, moralna nas hrabrost nagovara i potiče da budemo najbolja verzija sebe. Ona nas tjera da ustanemo kada bismo najradije ostali ležati u krevetu, da odemo na posao kad bismo radije išli u ribolov, da kažemo istinu kad bi nam mala laž olakšala život, da održimo obećanje i stavimo tuđe interese ispred svojih.

Ključ za sretan život

Glas moralne hrabrosti također je naš kritički pratilac u teškim vremenima. On nam daje snage da se nosimo s nedaćama i izdržimo u trenucima kad bismo najradije odustali.

U neočekivanim i teškim vremenima, morat ćemo se suočiti s gubitkom voljenih osoba, vlastitom bolešću ili ozljedama, izdanim povjerenjem i osobnim neuspjesima. To su sve životne kušnje i turbulencije s kojima se svi susrećemo, ali bez moralne hrabrosti, one nam mogu oduzeti volju i vjeru da ćemo pronaći nove puteve ka sreći i ispunjenju.

Moralna hrabrost nije ključna samo za čestit život, već i za sretan život. Bez hrabrosti, naši nas strahovi i neuspjesi ograničavaju poput bodljikave žice.

Glas moralne hrabrosti uvijek je prisutan, ali katkad ga ne možemo čuti od bubnjanja vlastitih sumnji i strahova. Moramo naučiti slušati taj glas. Što ga češće zazivamo, slušamo i vjerujemo mu, on će postajati jači.

Izvor: whatwillmatter.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci