Michael Josephson: Isprika nije dovoljna

Američki pisac i danas svjetski priznat promicatelj etičkih vrijednosti Michael Josephson podsjeća nas na to da sve što napravimo ima posljedice. Podijelite ovu mudru priču sa svojom djecom i učite ih da je dobrota jedna od najvećih ljudskih vrlina koja ima moć promijeniti svijet…

Priča o dječaku

Kada se moja kći susrela s činjenicom da je povrijedila drugo dijete zlobnim komentarom, počela je plakati i odmah mu se poželjela ispričati. To je bilo dobro, ali želio sam joj objasniti da isprika ne može uvijek izgladiti situaciju. Stoga sam joj ispričao priču o Willu, ljutitom devetogodišnjaku čiji je otac prije dvije godine napustio njegovu majku.

Will je često imao ispade bijesa tijekom kojih bi drugima govorio ružne stvari. Tako je jednom rekao svojoj majci: "Sada vidim zašto te otac ostavio!" Njegova je majka, žalosna i povrijeđena, poslala Willa da ljeto provede kod bake i djeda na farmi. 

Težak zadatak

Prve večeri na farmi Will je prigovarao baki zbog kuhanja i nedostatka prostora u kući. Djed ga je zatim odveo u radionicu u dvorištu i rekao mu da se može vratiti u kuću kad zabije čavao u drvenu dasku. Rekao mu je da čavao mora zabiti do kraja te da će svaki put kada kaže nešto ružno dobiti isti zadatak. Za malenog je dječaka to bio veliki zadatak.

Nakon što je desetak puta završio u radionici Will je postao oprezniji pri izboru riječi. S vremenom se ispričao baki zbog svih ružnih riječi koje joj je uputio. Njegova ga je baka potom zamolila da donese dasku u koju je zabijao čavle. Kada ju je donio, rekla mu je da izvuče sve čavle iz daske. To je bio još teži zadatak, ali nakon mnogo muke uspio ih je sve izvaditi.

Baka ga je zagrlila i rekla: "Cijenim tvoju ispriku i, naravno, opraštam ti jer te volim. Ipak, želim da znaš da je isprika poput izvlačenja čavla iz daske. Sada pogledaj dasku. Puna je rupa i nikada više neće biti ista. Znam da je tvoj otac ostavio prazninu u tebi nakon što je otišao i to nije pravedno, ali to ti ne daje za pravo da u drugim ljudima ostavljaš rupe. Posebice onima koji te vole. Ti si bolji od toga."

Važna poruka

Učiteljica četvrtog razreda osnovne škole rekla mi je kako ovu priču priča svojem razredu na početku školske godine. Kada neko dijete kaže ili čini nešto što bi nekoga moglo povrijediti, kaže mu: "Jesi li upravo zabio čavao u nekoga?", a kasnije ga upita: "Jesi li ga izvadio?"

Njezini učenici uvijek znaju na što je mislila i počinju shvaćati da je ružno nekoga povrijediti riječima. Isto tako, uči ih da nakon što prime ispriku ne odgovore odmah da je sve u redu jer nije. Umjesto toga uči ih da kažu: "Prihvaćam tvoju ispriku" ili "Opraštam ti".

Ova priča djeci pomaže i da razumiju obiteljske probleme s kojima se drugi susreću izvan učionice. Govori im i da neki ljudi nikada neće iščupati čavle koje su zabili u nečije srce, ali svatko ima moć sam izvaditi čavao tako što će nastaviti sa svojim životom umjesto da drugima dopusti da upravljaju njime.

Izvor: whatwillmatter.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci