Michael Josephson: Cijenite zahvalnost

Američki pisac i danas svjetski priznat promicatelj etičkih vrijednosti Michael Josephson progovara o važnosti zahvalnosti i kako nam taj jednostavan čin može promijeniti život nabolje

Važnost zahvalnosti

Postoji pjesma pod nazivom "Hvala Bogu na prljavom posuđu" koja naglašava da ako imate sreće da imate dovoljno hrane da bi uprljali posuđe, trebali biste biti zahvalni.

Stoga, umjesto da se brinete o porezu na imovinu, budite zahvalni što posjedujete imovinu. Kad trebate čekati u redu u banci ili ste zapeli u prometu, budite zahvalni što imate novac u banci i automobil za vožnju.

Ima smisla, ali to ne olakšava.

Moram priznati da mi zahvalnost nije bila prirodna osobina. U mojim ambicioznijim danima kada sam vjerovao da višak nije dovoljan, zahvalnost mi se činila kao oblik predaje i vrlo loša životna strategija. Napokon, ako ste zadovoljni s onim što imate, nikada nećete željeti više.

Kakva šteta što sam morao doživjeti svoje 50. prije nego što sam počeo cijeniti zahvalnost. Napokon sam počeo razumjeti da je neodgovorno i loše ne shvaćati za koliko stvari bih se trebao osjećati zahvalnim. Također sam shvatio kako je dobar osjećaj kad priznam zahvalnost. 

Zahvalnost je više od uljudnosti

Prava zahvalnost mnogo je više od uljudnosti, poput recimo hvala kad netko doda sol ili izrazi dobre želje; to je dublje psihološko stanje istinske zahvalnosti. 

Bez obzira vjerujemo li kako je dobra sreća plod vlastitog rada i talenata, slučajne sreće ili Božji dar, ostaje činjenica da bi svatko od nas mogao provesti cijeli dan nabrajajući sve stvari koje zaslužuju zahvalnost.

Prema staroj poslovici, "Ako nikada ne naučite jezik zahvalnosti, nikada nećete biti u razgovoru sa srećom." 

Ja sam još uvijek početnik, ali istina je; što više cijenim, to sam sretniji. To je lekcija koju želim da nauče moja djeca.

Izvor: proctorgallagherinstitute

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci