Malcolm Gladwell: Zašto u životu uvijek pobjeđuju slabiji

U životu često susrećemo moćne protivnike raznih vrsta – ljude, bolesti, nevolje. Divovi su zapravo izazovi koji nam se čine nepremostivi, nerješivi, nemogući. Kada sretnemo takvog diva, pitamo se: Trebam li odustati? Ili ustrajati? Trebam li postupiti prema pravilima ili instinktu? Kako da ga svladam, tako malen i nemoćan? Malcolm Gladwell u svojoj odličnoj knjizi David i Golijat objašnjava upravo taj fenomen - kako mi kao mali Davidi možemo svladati velike Golijate

David i Golijat

Divovi nisu ono što mislimo da jesu. Vrlo često ih pogrešno doživljavamo, pogrešno ih tumačimo, loše ih razumijemo. Osobine koje im naizgled daju snagu, često su i izvor velike slabosti. Jedino što nam treba u situaciji kada mislimo da nemamo šanse u borbi s nadmoćnijim protivnikom je - bolji vodič.

Najbolje mjesto za početak tog putovanja je legendarni sukob Davida i Golijata koji se prije tri tisuće godina dogodio u dolini Elah. Malcolm Gladwell, autor međunarodnih bestselera „Točka preokreta“ i „Treptaj“ upravo je od ove polazne točke krenuo u analizu kako su se brojni autsajderi suočili s prevelikim izazovima i – pobijedili.

Moć nije ono što mislimo da jest

U knjizi „David i Golijat“ (Jesenski i Turk) uz prepoznatljivu toplinu, humor i prikaz sasvim novog pogleda na svijet, Gladwell nam pokazuje zašto moć nije uvijek ono što mi mislimo da jest – i da neki od nas imaju više snage i uravnoteženosti nego što su ikada mislili.

„Pobjede autsajdera obično smatramo malo vjerojatnima: zato je priča o Davidu i Golijatu ostala toliko živa svih ovih godina“, piše autor u ovoj zanimljivoj knjizi. Ova je priča inspirirala Malcoma Gladwella da krene u analizu uspjeha autsajdera od umjetnosti do košarke, od mozga do revolucija, pričajući nam o njihovim impresivnim pothvatima kada su se suočili s ogromnim izazovima i - pobijedili.

David i Golijat knjigaPobjeđuju autsajderi

Što zapravo znači 'imati prednost'? Malcolm Gladwell smatra da je to izmišljena sintagma, jer smo naučeni da neke sposobnosti ili karakteristike prepoznajemo kao dobre ili korisne, ali ne razmišljamo da ono što je prema većini mana, može postati naša osobna prednost. Autor smjelo istražuje i dokazuje, koristeći istraživanja, znanost, psihologiju i primjere iz života, da traumatično djetinjstvo može postati prednost, da iako ste disleksični, možete ući u trećinu najuspješnijih ljudi na svijetu.

Ako pogledamo samu legendu, i dublje je analiziramo, vidjet ćemo da smo pretpostavili kako je Golijat moćniji samo zato što je veći od Davida. U svom TED govoru, autor otkriva što zapravo stoji iza priče o ovom sukobu koji je postao sinonim za uspjeh „malih ljudi“.

Sinonim za uspjeh "malih ljudi"

Mladi je pastir jednim kamenom iz džepa praćkom pogodio diva točno između očiju - u najslabiju točku - i time ga onesposobio. Div je pao bez svijesti. Ali, strijelac nije imao običnu praćku kakvu zamišljamo. On je imao kožni remen za koji su zakačena dva konopa u koje se stavi projektil - kamen ili olovna kugla. Kada se okreće u krug, jedan se konop otpusti čime se projektil pošalje naprijed ka meti. Dakle, praćka nije bila igračka, već ozbiljno vojno oružje.

„Kada David ovako zavrti praćkom, okreće je vjerojatno šest ili sedam puta u sekundi što znači da, kada otpusti kamen, on leti vrlo velikom brzinom, vjerojatno oko 35 m/s“, kaže Malcolm. „To je znatno brže i od loptice za bejzbol koju baci čak i najbolji bacač.

Osim toga, kamenje u dolini Elah nije bilo obično. Bilo je od barita, dvostruko veće gustoće od običnog kamenja. Ako balistički izmjerite zaustavne snagu kamena ispaljenog iz Davidove praćke, vidjet ćete da je približno jednaka zaustavnoj snazi metka iz pištolja kalibra 45 mm. To je nevjerojatno razorno oružje“.

Nismo pogrešno procijenili Davida, nego Golijata

Budući da je Golijat vojnik pješadije, on je očekivao borbu s pješakom, prsa u prsa. David je čitavog života koristio praćku kako bi obranio stado od lavova i vukova i u tome je bila njegova snaga. Za njega je Golijat bio poput glinenog goluba – nije imao nikakve šanse.

Pa, zašto onda Davida nazivamo slabijim i zašto njegovu pobjedu nazivamo nevjerojatnom? U suštini, nismo pogrešno shvatili Davida i njegovo oružje. Pogrešno smo procijenili Golijata. Golijat nije onakav kakav nam se čini. Ono što drugima djeluje kao mana, može biti predivna razlika između uspjeha i neuspjeha, jer protivnika treba procijeniti, a ne podcijeniti. „David i Golijat“ divna je knjiga o silnoj snazi nekonvencialnog.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci