Maja Vučić: Kako se prestati brinuti stalno i o svemu

Stalno razmišljanje o problemima dovodi do negativnih osjećaja. Mislimo da ćemo, ako se dovoljno brinemo, spriječiti negativni događaj. Međutim, brinuli se mi ili ne, izazovi će se uvijek pojavljivati i tek kad se pojave, možemo nešto učiniti, a možda ni tada

Ljudska je potreba nastojati stvari držati pod kontrolom, ali...

Koliko puta niste mogli zaspati jer niste mogli prestati razmišljati o problemima? Koliko se puta niste mogli fokusirati na što biste trebali zbog stalnog razmišljanja i straha od negativnih događaja koji bi se mogli uskoro pojaviti? Koliko vremena potrošite u danu brinući se o nečemu?

Ljudska je potreba nastojati stvari držati pod kontrolom, pokušavajući predvidjeti što bi se negativno moglo dogoditi u budućnosti, i uvijek mislimo da ćemo, ako smo dovoljno zabrinuti zbog toga, moći spriječiti negativne događaje. No čak i kad se trudimo predvidjeti sve moguće negativnosti, uvijek se dogodi ono što uopće nismo uzeli u obzir. Brinuli se mi ili ne, izazovi će se uvijek pojavljivati i tek kad se pojave, možemo nešto učiniti, a možda ni tada.

Koja je korist od prevelikog razmišljanja?

Često predviđamo moguće negativne posljedice bez ikakva dokaza da će do njih uopće doći, a samo razmišljanje o tome stvara nam strah i neizvjesnost. Briga nas dovodi do negativnog razmišljanja, negativnih osjećaja i ponašanja. Brinemo se o onome što nam je jako važno, o egzistencijalnim, ljubavnim, obiteljskim i drugim pitanjima.

Na primjer, što ako dobijem otkaz na poslu? Što ako padnem ispit? Kako će moje dijete preživjeti kad se ne uspijeva zaposliti? Što ću ako me dečko ostavi?

Često smo zabrinuti zbog nečega, a nikako da to riješimo. I tako ukrug - mislimo da ćemo brigom riješiti problem, pa s te brige krenemo na drugu, na treću, i tako unedogled, a rješenja nema ni blizu. Čak mislimo da ćemo, ako se dovoljno brinemo, uspjeti spriječiti negativni događaj.

Postoji li problem?

Prvo pitanje koje si moramo postaviti jest: postoji li uopće problem? Iz ovih pitanja vidljivo je da problem još ne postoji. Tek kad nam netko kaže da ćemo dobiti otkaz, kad padnemo na ispitu, kad nas dečko ostavi, onda imamo problem i tada, umjesto da se mahnito brinemo i razmišljamo, trebamo rješavati problem. Samo očajavanje niša nam dobro neće donijeti. Dapače, čak i ako imamo jasan problem, zbog prevelikog razmišljanja često od šume ne vidimo stablo. Treba se odmaknuti i moguća rješenja će se pojaviti.

Cijelu kolumnu pročitajte na portalu ordinacija.hr.

Maja Vučić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci