Lykke: Kako neravnopravnost uzrokuje nepovjerenje

Lykke, danski izraz za sreću, eliksir je dobrog života koji svi želimo kušati. No da bismo ga unijeli u svoju svakodnevicu, moramo znati od čega se sastoji. Prema znanstveniku Meiku Wikingu, autoru knjige ‘Lykke’, bez povjerenja u život i u ljude nema ni sreće. Prenosimo vam odlomak iz knjige u kojem autor objašnjava kakve veze ima povjerenje s ekonomskom ravnopravnošću stanovnika...

Neravnopravnost uzrokuje nepovjerenje

U zemljama s većom ekonomskom ravnopravnošću stanovnika veći je i postotak osoba koje smatraju da se „većini može vjerovati“. Isto vrijedi za pojedine američke savezne države – što je neka država ekonomski ravnopravnija, to više njezinih stanovnika vjeruje drugima. Ako si međusobno vjerujemo, osjećamo se sigurno i manje se brinemo – i skloni smo doživljavati druge kao suradnike, a ne kao konkurente.

Razina povjerenja ne stagnira, u zemljama poput Ujedinjenoga Kraljevstva i SAD-a čak je doživjela pad. Već pola stoljeća SAD akumulira bogatstvo; međutim, i neravnopravnost je naglo porasla, što je dovelo do drastičnoga pada osjećaja povjerenja.

Neravnopravnost uzrokuje nepovjerenje, međusobno nadmetanje, ogorčenost i ljutnju. U porastu je na svjetskoj razini; nekoć smo doživljavali „učinak dizala“ jer su bogati i siromašni zajedno rasli i padali, a danas se siromašniji osjećaju zapostavljeno. Kako je neravnopravnost sve prisutnija, sve više osoba osjeća se isključeno i živi u strahu i bijesu.

Kad su pripadnici više društvene klase svjesniji svojega statusa, češće se upuštaju u društveno neprihvatljive oblike ponašanja, rjeđe su suosjećajni i češće očekuju povlastice. Drugim riječima, poslužim li se znanstvenim izrazom za pojedince koji pribjegavaju takvom protudruštvenom ponašanju, češće se ponašaju poput „seronja“.

Iz knjige ‘Lykke’ Meika Wikinga

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci