Louise L. Hay: Kako bolje razumjeti svoje roditelje?

Dva lijepa savjeta čuvene Louise L. Hay o tome kako možemo bolje razumjeti ponašanje svojih roditelja

Louise L. Hay:

"Želite li bolje shvatiti svoje roditelje, potaknite ih da vam pričaju o svom djetinjstvu. Slušate li ih sa suosjećanjem, uvidjet ćete odakle dolaze njihovi strahovi i kruti obrasci."


Svatko od nas je zbirka priča i iskustava, skup okolnosti i znanja sakupljenih tijekom vremena. Djetinjstvo je jedno od razdoblja kada smo najranjiviji na okolnosti. Rođeni smo kao spužvice koje upijaju svijet oko sebe, stoga mnogo našeg ponašanja i pogleda na svijet proizlazi iz tih ranih godina.

Stoga je važno imati na umu da svatko od nas najčešće čini najbolje što može na jedini način koji zna. To možda nije pravi način ali to je opcija koju smatramo najboljom u danom trenutku, s obzirom na teret koji nosimo.

I još jedan Louisin citat:

"Ako vaša majka nije znala voljeti sebe, ili vaš tata nije znao kako voljeti sebe, tada je njima bilo nemoguće naučiti vas kako da volite sebe. Oni su činili najbolje što su mogli, s onime što su njih naučili kao djecu."

Ovo nas poziva da sagledamo posljedice emocionalnih rana u drugima. Ako su naši roditelji osjetljivi prema napuštanju i odbijanju, nedostaje im ljubavi prema sebi ili ne znaju kako upravljati svojim emocijama, to će utjecati i na nas. To posebno vrijedi za razdoblje djetinjstva. Njihove rane odražavaju se na ono što oni jesu, utječu na njihovo ponašanje i osjećaje.

Možda ih, kao djeca, nismo dobro razumjeli. No, sada kad su se naše kognitivne sposobnosti razvile, postajemo svjesni koliko su duboke njihove rane i kako su one utjecale na nas.

Izvor: www.exploringyourmind.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci