Ljubav prema sebi u 23 točke

"Što, dovraga, znači voljeti sebe?", pitala se coach Banu Sekendur nakon prekida teške i ovisničke veze, u koju je uložila toliko svoje energije kako bi funkcionirala da je potpuno zanemarila vlastite potrebe. Oporavljajući se od prekida, shvatila je da se to dogodilo jer nije znala ništa o ljubavi prema sebi. To ju je pokrenulo u neumornu potragu i otkrila je sljedeće 23 točke ljubavi prema sebi...

"Što, dovraga, znači voljeti sebe? Misli li se na pjenušave kupke, pedikure i maske od krastavca? Pokazalo se da je ljubav prema sebi puno više od tetošenja sebe", piše Banu Sekendur, "intuitivni coach za posao i život", koja je to, kako kaže, otkrila na teži način – nakon prekida teške i ovisničke veze, u koju je uložila toliko svoje energije kako bi funkcionirala da je potpuno zanemarila vlastite potrebe te predala svoju moć i odgovornost za vlastitu sreću. Oporavljajući se od prekida, shvatila je da se to dogodilo jer nije znala ništa o ljubavi prema sebi. To ju je pokrenulo u neumornu potragu za ljubavlju prema sebi, unutarnju i vanjsku. Pritom je otkrila da ta ljubav nije odredište – to je praksa. Ljubav prema sebi temelj je na kojem gradimo sretan život. Bez ljubavi prema sebi, nemamo gdje staviti ljubav ili obilje koje nam dolazi, kaže Banu. Otkrila je da je ljubav prema sebi…

 1. …odabrati sebe, čak i ako to znači uzrujati druge i više ne biti popularan; npr. otići sa zabave jer smo umorni ili nam je jednostavno dosadno.
 2. …izreći svoju istinu, a ne progutati riječi koje izražavaju ono što doista osjećamo, mislimo ili želimo učiniti.
 3. …dati svome tijelu najbolju moguću njegu, odmor, vježbu i udobnost koji su mu potrebni.
 4. …nositi odjeću u kojoj se dobro osjećamo i koja odgovara našoj osobnosti umjesto da nosimo ono što je moderno kako bismo impresionirali druge ljude.
 5. …izgraditi život koji volimo dok smo samci umjesto da čekamo da se pojavi princ/princeza kako bismo istraživali život i bili sretni.
 6. …prihvatiti sebe s dobrim i lošim stranama te cijeniti sebe kao cjelovitu osobu.
 7. …naći vrijeme da radimo ono što volimo, pa makar se samo igrali, bez zabrinjavanja da uzalud trošimo vrijeme.
 8. …svijest o svojoj unutarnjoj i vanjskoj ljepoti te davanje komplimenata sebi bez osjećaja krivnje ili osjećaja da smo arogantni ili umišljeni.
 9. …ne prežvakavati svoje greške iz prošlosti i povlačiti sebe u tamu kada znamo da od prošlosti možemo samo učiti – ne možemo je promijeniti.
 10. …provesti kvalitetno vrijeme uistinu povezan sa samim sobom umjesto uvijek buljiti u TV ili gubiti vrijeme surfajući po netu.
 11. …sami odlučiti što ćemo podijeliti s drugima.
 12. …vjerovati putu na kojem je naša duša te iskreno nastojati postati svjestan kokreator svoje sudbine.
 13. …ne kriviti roditelje za svoje sadašnje probleme te tražiti načine da iscijelimo svoje rane te promijenimo disfunkcionalne obrasce ponašanja uz pomoć terapeuta, duhovnih iscjelitelja, coacheva…
 14. …slijediti ono što nam govori intuicija, a ne um ili ego.
 15. …očuvati osobni integritet, i kad je riječ o nama samima, i u interakcijama s drugim ljudima; to uključuje da pazimo na obrasce kao što su laganje, manipuliranje, suovisništvo, suzdržavanje i pretvaranje.
 16. …dopustiti sebi snove, bez njihova kontaminiranja našim prosuđivanjem, percipiranim ograničenjima ili nedostatkom osjećaja da ih zaslužujemo.
 17. …znati kako trošimo svoje emotivnu, mentalnu, financijsku i fizičku energiju te donose li te aktivnosti u naš život radost, povezanost, tetošenje, odmor i kreativnosti.
 18. …preuzeti odgovornost za sva svoja iskustva; znati da imamo sposobnost dublje samosvijesti i pristup svojoj intuiciji kada donosimo životne odluke.
 19. …ne etiketirati sebe mišljenjima drugih ljudi o nama, ali istodobno imati hrabrosti sagledati sebe kako bismo uvidjeli ima li u njima i nešto istine.
 20. …učiti postaviti granice kako bismo zaštitili i njegovali svoje veze sa sobom i drugim ljudima.
 21. …dopustiti sebi pogreške i ne kritizirati sebe što smo ih učinili; umjesto toga cijeniti svoju želju da učimo i rastemo.
 22. …odbijati tražiti dopuštenje ili odobravanje da bismo bili ono što jesmo.

  I, na posljetku, ljubav prema sebi je
 23. …voljeti i prihvaćati sebe, čak i kad potpuno propadne ostvarenje nekih od ovih ciljeva ljubavi prema sebi.

Ove nam stvari nitko ne može ponuditi, nitko ne može uzeti vitamine umjesto nas ili nas spriječiti da sami sebe napadnemo preziranjem, kaže Banu Sekendur i dodaje kako čak i da nađemo najboljeg partnera na svijetu, ta nas osoba neće moći usrećiti i dati nam osjećaj voljenosti ako u sebi ne stvorimo mjesto za to prakticiranjem ljubavi prema sebi.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci