Prekinite živjeti u začaranom krugu emocionalne boli

Bili ste povrijeđeni i sada živite u strahu pred istim ili sličnim iskustvom. No, upravo pristup novom iskustvu s razine samozaštite i obrane uzrokuje novi osjećaj povrede i novi krug boli koji je sada dvostruko teži. Životna trenerica Marina Loboja savjetuje kako razriješiti ovaj začarani krug

Krug boli

Svi mi nosimo određenu bol u sebi, bez obzira na to koji je njen izvor. I svi smo nekad bili povrijeđeni. I boljelo nas je. Nekad i do ludila. Izloženost boli ima svoje zakonitosti i posljedice. Pa, krenimo ispočetka!

Bol može biti određena jednim događajem ili slučajem ili događajima koji se ponavljaju, kroz iste ili slične situacije.

Kada se radi o ponavljajućoj boli, krug emocionalne boli, prema mom iskustvu, izgleda ovako:

  • bili ste povrijeđeni
  • sad ste u strahu pred istim ili sličnim iskustvom
  • ako ste se upustili u iskustvo, pod utjecajem straha strepite za ishod
  • postupci koje poduzimate nisu slobodni, jer su uvjetovani potrebom zaštite i obrane
  • pristup iskustvu s razine obrane uzrokuje novi osjećaj povrede
  • osjećaj povrede upravo potvrđuje strah da se događa ono čega ste se plašili
  • time ste završili opisani krug i našli se na početku da ste opet povrijeđeni

Sad, nakon što je dan prikaz funkcioniranja kruga boli, smatram da ste osvijestili navedeni proces u sebi.

Svaka slijedeća povreda je teža

Ovdje je potrebno napomenuti da svaki sljedeći krug nije isti, već je na neki način teži, zbog dva razloga. Prvi razlog se krije u gomilanju jednih te istih povreda, koje izvor imaju u samom iskustvu, u izvanjskim okolnostima kojima svjedočite, jer one ranije nisu iscijeljene.

Drugi, proizlazi iz prirode boli koja se javlja u tom zatvorenom krugu. U svakom idućem krugu, ne radi se više o tome da vas netko drugi povređuje. Sada vi povređujete sebe. Bilo iz razloga krivnje, jer ste si opet dozvolili povredu, bilo iz otpora koji je uzrokovan strahom da se prepustite iskustvu do kraja. Doza boli, dakle, može biti dvostruka – uslijed tuđih postupaka te uslijed vlastitih.

Svi volimo opravdavati svoje osjećaje koji nas bole i lome iznutra, s ciljem da obranimo sebe od – sebe  samih. Lakše je reći: „drugi je kriv”. Ali, bez obzira da li smatramo da izvor boli leži u nama ili izvan nas, bol je i nadalje tu.

Sva bol koja je kroz ponavljanje sakupljena, sada je duboko potisnuta. To što ju možda ne primjećujete, ne znači da je nema. Nalazi se ispod slojeva koji joj brane da izađe na površinu. Ali, i nadalje je jako živa i prisutna, jer i iz dubine vašeg bića stvara strahove pred istim ili sličnim situacijama. Iskustvo još nije niti počelo, a već ste u stavu obrane. Samo da ponovno ne iskusite isto! No, nikad nije isto. Svaki put je sve teže. Svaki put kada ste potisnuli bol, kada ste pred novim iskustvom odlučili zatvoriti oči, bol je samo narasla. I mirno čeka nagovještaj novog iskustva, kako bi izašla na površinu.

Kako prekinuti taj začarani krug?

Važno je znati da ono što je ovaj krug stvorilo i ono što ga može prekinuti, ste upravo – Vi. Ako želite razriješiti ovaj začarani krug, pođite na izvor svoje boli.

Bol uzrokuje onaj dio vas samih pred kojim ste zatvorili vrata. Koji ne želite vidjeti. Razlog zbog kojeg ga ne želite vidjeti je taj što u tom dijelu sebe krijete svoju najveću ranjivost. Pred ovim dijelom sebe, slamate se i bez izvanjskih povreda. To je onaj dio vas do kojeg nam je jako stalo da je prepoznat, za koji ste jako vezani, a  koji još niste u potpunosti prihvatili.

Prihvatite taj dio sebe. Prepoznajte svoju ranjivost. Odajte joj priznanje. Priznanje će vam pokazati što je potrebno iscijeliti. Pokazat će vam što u vama nije izmireno. Snaga čovjeka ne leži u beskompromisnom držanju stava o vlastitoj jakosti, ako je ispod nje povrijeđen. Čovjek je snažan kad prihvati što se u njemu događa, bez obzira na svu bol i ranjivost koju osjeća. Vi imate tu snagu. Budite ranjivi. I budite sa svojim osjećajem boli. Nema veće snage od one koja će se izroditi iz toga.

Marina Loboja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci