Kreiranje vizije svog života korak po korak

Ne ide vam od ruke izrada vizije unatoč svim savjetima? U tom slučaju možete iskoristiti tehniku autora i life coacha Anthonyja Robbinsa, poznatu pod imenom Dickensov obrazac, koja je inspirirana romanom Božićna priča slavnog engleskog pisca Charlesa Dickensa...

Vizija: Kako ostvariti željenu verziju budućnosti?

Ako ste imali priliku pogledati popularnu TV seriju Milijarde, lik coacha i psihologinje Wendy Rhoades koristi je kako bi pomogla glavnom liku Bobbyju Axelrodu na jednoj od glavnih prekretnica u njegovom životu. Ne trebate čekati Božić da biste je isprobali, funkcionira jednako dobro u svim godišnjim dobima. Pomoću ove tehnike dobit ćete priliku sagledati vlastiti život i uvesti potrebne promjene prije nego što bude prekasno. Odvojite desetak minuta vremena te u miru iskreno i bez cenzure odgovorite sami sebi na sljedećih sedam pitanja:

1. Vizualizirajte kako trenutačno izgleda vaš život. Kakvo vam je zdravlje? Koja je razina energije i motivacije?

2. Sada zamislite kako će izgledati vaš život za pet godina ako ništa ne promijenite. Neke stvari su se ipak promijenile. Vi ste se promijenili. Koja je cijena koju ćete platiti u svim područjima života ako tako nastavite. Vrijedi li vaš život te cijene?

3. Zamislite sada da ste još pet godina stariji, a ništa niste promijenili. Kako izgleda vaš život?

4. Prošlo je još pet godina, dakle 15 godina od današnjeg dana! Osjetite kako se osjećate, što vidite, kako izgledate sami sebi u zrcalu? Što ljudi govore o vama? Potpuno uđite u taj osjećaj i ostanite u toj budućnosti neko vrijeme. Je li to budućnost kakvu želite za sebe?

5. Sada osvijestite  da je sve to bio san i vratite se u sadašnjost. Koje su stvari koje želite ostaviti onakvima kakve jesu, a koje želite promijeniti?

6. Zamislite kako će izgledati budućnost ako zaista krenete u željenu promjenu? Izradite mentalnu mapu vizije svog života za 5 godina, 10 godina i 15 godina.

7. Donesite odluku što ćete već danas učiniti da vas odvede na taj put. Napravite plan i pokrenite se!

Možda vam se sve ovo čini teško i komplicirano, no kad bi izrada vizije bila toliko jednostavna, svi bi je imali. Ako ste jedan od sretnika koji posjeduje jasnu viziju, napravite sliku ili podsjetnik koji će vas kontinuirano opominjati da ne skrenete s puta. Ako je nemate, potrudite se i napravite je jer – kako je rekla Helen Keller, slijepa i gluhonijema svjetski uspješna književnica – jedina stvar gora od sljepoće jest posjedovati vid, a nemati viziju!

Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci