Kreativnost – vaša realnost

Mnogima od nas svijet umjetnosti čini se nedostupnim, rezerviranim za odabrane pojedince. Međutim, to je stereotip. Kreativnost je dostupna svima nama. Naša kreativnost možda neće postati svjetska umjetnost, ali će omogućiti da postanemo umjetnici vlastitog života - da otkrijemo nove načine rješavanja problema, postanemo optimističniji i angažiraniji

Kreativnost nije (uvijek) stvaranje umjetnosti

Ljudi stvaraju tisućama godina, još od oslikavanja špilja prizorima životinja i otiscima dlanova. Umjetnost i kreativno stvaranje osobine su čovječanstva, to je forma komunikacije koja briše kulturalne i jezične različitosti i koncepte pretvara u realnost.

Kreativnost je energija. Svjesna kreativnost svjesno je i konzistentno usmjeravanje kreativnih nastojanja s ciljem obogaćivanja života nas samih i naše okoline. No ono što je fascinantno kod kreativne energije jest da je ona aktivna i kada je nismo svjesni. Misli, osjećaji i riječi – sve sadrži energiju, a kada se ona kreće, javlja se kreativnost.

Kreativnost nije stvaranje umjetnosti – iako umjetnost može biti dio kreativnosti. Ona je originalno razmišljanje te stvaranje nečeg korisnog i jedinstvenog za nas same, skretanje s poznatog puta koji su zacrtali oni prije nas. Kreativnost je potpun i jedinstven odraz nas, vitalna vještina koja nam pomaže u otkrivanju novih životnih mogućnosti. Posvetimo li se njenom istraživanju i razvoju, razvijamo vještine rješavanja problema, bolje razumijemo tko smo i koje je naše mjesto u svijetu. Bez obzira na to koje mjesto trenutno kreativnost ima u vašem životu, važno je znati da se ona može probuditi, proširiti i svjesno potaknuti da radi za vas.

kreativnostUmjetnik u svakodnevnom životu

Umjetnik u vama možda se ne javlja onako kako to obično zamišljamo - sa žarkom željom da slikate pejzaže ili portrete. Kreativna težnja ima bezbroj formi i izražava se na mnogo načina. Svakodnevne aktivnosti i hobiji mogu postati odraz našeg unutarnjeg izričaja. Vrtlarenje, fotografiranje, kuhanje, dekoriranje ili jednostavno biranje odjeće - sve to uključuje kreativno odlučivanje.

Kreativno izražavanje ovisi o zapažanju stvari - onih koji nam obično promiču u užurbanoj svakodnevici. Kada se uključimo u kreativni proces, primjećujemo detalje - boje, linije, oblike i strukture. Primjećujemo kako se stvari uklapaju zajedno, kako mirišu, kako ih osjećamo, kakva su okusa, kako funkcioniraju. Kreativne aktivnosti znače bivanje ovdje i sada i put prema kreativnosti put je prema svjesnosti.

Integriranje umjetničkog izraza u život ne mora biti zahtjevno. Za početak, samo s pojačanom svjesnošću donosite svakodnevne kreativne odluke – obratite pozornost na začine koje dodajete dok pripremate ručak, na nakit koji odabirete za odjevnu kombinaciju, na boju kojom želite obojiti kupaonicu, na snimke koje stvarate fotoaparatom ili mobitelom. Kada počnete primjećivati i prihvaćati umjetnika u sebi, pojavit će se i više prilika za kreativni izričaj.

Nekoliko jednostavnih prijedloga za poticanje kreativnosti:

•    Otiđite u šetnju. Ponesite fotoaparat i počnite primjećivati okolinu. Pretvarajte se da ste u turističkom razgledavanju svog grada ili mjesta i da ga vidite prvi put. Fotografirajte.
•    Složite fotografije u album. Prikupljanje i odabir slika važan je, a u doba digitalnih fotoaparata prilično zanemaren kreativni proces.
•    Iskušajte nove recepte ili još bolje - osmislite vlastite. Eksperimentirajte sa začinima ili namirnicama koje do sada niste probali.
•    Razmjestite namještaj.
•    Posadite cvijeće. Obratite pažnju na mirise, boje, strukturu.
•    Napravite popis svojih omiljenih knjiga, pjesama ili filmova.
•    Obojite sobu.
•    Odaberite omiljenu fotografiju koju ste snimili, povećajte je, uokvirite i objesite na vidljivo mjesto u domu.
•    Pišite dnevnik.

jasna šafarJasna ŠafarU svakoj navedenoj aktivnosti koncentrirano dišite. Budite svjesni svakog udisaja i izdisaja i promatrajte sve što se događa. Otvorite sva osjetila, povežite se i prepustite u potpunosti. Dok se prepuštate, umjetnik u vama raste.

Odvajanje vremena za umjetničko izražavanje otvara nove smjerove našega života. Možemo se osjećati zaigranije, optimističnije i angažiranije. Kako rastete u svojoj kreativnosti, možete otkriti da umjetnik u vama želi proširiti horizonte. Može vas ponukati da upišete tečaj slikanja, kuhanja, fotografiranja ili dekoriranja. Budite tome otvoreni. Druženje s umjetnikom u nama omogućava duši slobodu izražavanja. Postajemo svjesniji, pozorniji i angažiraniji. Možemo otkriti talente za koje nismo znali da imamo. Kakvu god formu vaš umjetnički izražaj imao, povezivanje s vlastitom kreativnosti obogaćuje nam život i vodi na osobnom putu.

www.quantum.com.hr
jasna@quantum.com.hr

Jasna Šafar, quantum coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci