Mudri ili inteligentni? Naučite razlikovati ove dvije naoko slične, ali veoma različite osobine

Mudrost i inteligencija su sjajne osobine koje je potrebno imati - ali zasigurno jedna ne isključuje drugu. Inteligencija ne garantira mudrost, i obrnuto. Iako se mogu činiti poput sličnih osobina, zapravo su prilično različite, iako je moguće imati obje...

Po čemu se mudrost razlikuje od inteligencije?

Što to dvoje u stvari znači? Prema definiciji, mudrost (kvaliteta mudrosti) opisuje se kao "kvaliteta posjedovanja iskustva, znanja i dobre prosudbe". Biti mudar znači imati duboki uvid i razumijevanje, a o mudrim se ljudima obično razmišlja kao o starim dušama.

Kao neuroznanstvenica i autorica The Source dr. Tara Swart, doktorica medicine, objašnjava za mbg, "Mudrost su životne lekcije koje skupljate kroz iskustvo i pohranjujete u svoje neurone, ali ih se ne prisjećate svjesno."

Inteligencija se, s druge strane, definira kao “sposobnost stjecanja i primjene znanja i vještina“. Riječ je o intelektu i primjeni tog intelekta. Swart napominje da se inteligencija može definirati na nekoliko načina, uključujući emocionalnu, "ali tradicionalna definicija je korištenje vaše logike za rješavanje problema i donošenje odluka."

Dakle, razlika je onda odakle dolaze te osobine i kako ih koristimo. Mudrost dolazi s iskustvom, možda i bez da to i sami shvatimo, a inteligencija je u svim svojim mnogim oblicima često nešto svojstveno (ili nešto na čemu svjesno radimo na poboljšanju).

Mudrost "omogućuje prepoznavanje obrazaca i donošenje odluka na temelju intuicije", kaže Swart, dodajući da je to više osjećaj da je nešto ispravno ili ne. Inteligencija, objašnjava ona, "više se tiče podataka i "znanja".

Je li jedno važnije?

Neki ljudi mogu favorizirati inteligenciju nad mudrošću ili mudrost nad inteligencijom, ovisno o njihovim vrijednostima, ciljevima i tako dalje. No, prema Swart, oboje je jednako važno.

Međutim, kaže ona, "kako rastete u mudrosti i iskustvu, intuicija može postati daleko moćnija od same logike."

U idealnom slučaju možete vježbati oboje, tako da ne samo da možete logično pristupiti situaciji (inteligencija), već iskoristite svoj dublji osjećaj mudrosti ili intuicije da biste čitali između redaka ili vidjeli širu sliku.

Kako Swart kaže, sjajno je kad su vaša mudrost i inteligencija usklađeni, "ali kad vam logika kaže jedno, a intuicija drugo, morate naučiti što će vas dovesti do boljih rezultata."

Kako razlučiti mudrost od inteligencije?

Kako možete znati dolaze li određene misli s mjesta mudrosti ili s mjesta inteligencije (i u vama i u drugima)? Evo nekoliko načina:

1. Primijetite odakle dolazi

Swart objašnjava da logika obično "dolazi iz vaše glave i temelji se na prikupljanju činjenica i donošenju odluke kada znate razloge koji stoje iza toga".

S druge strane, mudrost se "obično osjeća u crijevima ili srcu i dolazi s dubokim osjećajem da je to dobro za vas, a ne samo općenito", kaže ona. Često može biti popraćen visceralnim senzacijama poput trnaca ili čak suzama, dodaje ona.

Osvijestite kako ste došli do zaključka do kojeg ste došli. Je li vaš misaoni proces bio linearniji i logičniji? To je inteligencija. Ili je to bila šira slika i omogućila vam da se oslanjate na prošla iskustva i obrasce? To je mudrost.

2. Zapisujte

Dalje, ako želite bolje razlikovati to dvoje, Swart kaže da vam dnevnik može pomoći. Pokušajte razmisliti o vremenu kada vam je vaša inteligencija možda poslužila bolje od vaše mudrosti, i obrnuto. Možda ćete otkriti da je jedno jače od drugog ili vodi prema boljim ishodima kada ga slijedite.

3. Pitajte druge kako donose odluke

I sljedeći put kad razgovarate s nekim i želite znati pokazuju li mudrost ili inteligenciju, Swart kaže da ih možete jednostavno izravno pitati odakle dolazi njihovo obrazloženje i na čemu se temelji.

Obično možete naslutiti iz njihovog odgovora djeluju li po logici (inteligencija) ili nečem većem, što je povezano s njihovim vlastitim iskustvom (mudrost).

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Ostali članci