Ključ razumijevanja roditelja i tinejdžera

Ulazak u tinejdžersko doba izazov je i za roditelje i za djecu. Današnji tinejdžeri odrastaju u popularnoj kulturi koja je nesmiljenija, grublja i nasilnija nego ikad prije, kulturi koja još nikad nije bila toliko materijalistička i usmjerena na seksualnost. Da bi taj prijelaz prošao što mirnije, od ranih je dana potrebno njegovati komunikaciju

Odgajanje djece jedan je od najtežih poslova na svijetu i posao za koji ćete se uvijek osjećati nespremnim. Međutim, to je i posao koji čovjeka najviše ispunjava.
Nikada do sada nije bilo toliko uzbudljivo i izazovno biti tinejdžerom - ili njegovim roditeljem. Život u današnjem globalnom svijetu nosi mnoge velike prednosti, no jednako tako i opasnosti; trudnoća, spolne bolesti, pobačaji, droga... nisu rijetke pojave među današnjim tinejdžerima. No unatoč navedenim činjenicama, mame i tate i dalje imaju golem utjecaj na svoju djecu. Svako ljudsko biće već od rođenja želi da roditelji za njega skrbe, pokazuju mu da ga vole i da im je važno. Gdje je ta granica ili taj trenutak kada na putu odrastanja stari načini iskazivanja ljubavi i skrbi postanu teretom?

Prihvaćanje sebe

O odnosu majki i kćeri do danas su napisane brojne knjige, provedena su mnoga istraživanja. Ono s čim se svi slažu jest činjenica kako je veza između majke i kćeri temelj zdravlja svake žene. Naime, naša tijela i naša vjerovanja o njemu oblikovana su emocijama i ponašanjem majki. Premda je činjenica da kultura koja nas okružuje ima važnu ulogu u načinu na koji žene prihvaćaju same sebe, stručnjaci tvrde kako vjerovanja i ponašanja naših majki zapravo imaju znatno veći utjecaj. U većini slučajeva, one su te koje nas prve uče pravilima kulture u kojoj živimo. Kako bi naš odnos s majkom bio što kvalitetniji, vrlo je važno da se on prije svega temelji na komunikaciji. Na vrlo otvorenoj komunikaciji, koja se razvija od najranijih dana.

Tinejdžersko vrijeme

Do sukoba između majki (i očeva) i njihovih kćeri dolazi upravo u tinejdžersko vrijeme. Socijalni pedagozi tvrde kako djeca brzo odrastaju, a roditelji, okupirani svakodnevnim brigama, bračnim odnosima, odnosima na poslu, egzistencijom, zdravljem i još koječim katkad i ne primjećuju kako im djeca svojim ponašanjem poručuju da ulaze u vrijeme tinejdžerstva.

Signali potrebe za neovisnošću odjednom se pretvaraju u sve glasnije "lupanje vratima". Tinejdžeri se na putu osamostaljivanja počinju udaljavati od roditelja ili učitelja jer to vide kao jedini način da izbjegnu kontrolu te se počnu ponašati i osjećati kao odrasle osobe. Mladi kažu da samo žele pravo na izbor i donošenje odluka o tome što će im se dogoditi.

Roditelji pak kažu da ih vole i žele im pomoći da postanu zdrave, odgovorne i uspješne osobe, a sve što rade temeljeno je na zdravorazumskim vjerovanjima da djeluju u tom smjeru. Život s tinejdžerima ponekad je nepodnošljivo težak. Djeca s kojom smo nekoć bili toliko bliski, kao da su se preko noći pretvorila u samostalne neznance neovisnih misli, ukusa i vrijednosti. Današnji tinejdžeri odrastaju u popularnoj kulturi koja je nesmiljenija, grublja i nasilnija nego ikad prije, kulturi koja još nikad nije bila toliko materijalistička i usmjerena na seksualnost.

Što u takvim okolnostima preostaje roditeljima? Savjetujemo strpljenje, strpljenje, strpljenje... U ovom razdoblju mlade djevojke otkrivaju i osvještavaju svoju intimu – nešto što pripada samo njima i što nemaju potrebu naglašeno dijeliti s majkom na način na koji su to do sada možda činile. Pojavljuju se tajne i povjerljive teme o kojima ne žele razgovarati. Dakako da ovaj obrazac nije u svakoj obitelji isti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci