Kako zdravim navikama poboljšati svoje samopouzdanje

Svakodnevno nas bombardiraju porukama o samopoboljšanju i neprestano nam govore da nismo dovoljno dobri. Reklame nude različite proizvode i tvrde da ako kupimo određeni proizvod ili slijedimo određenu slavnu osobu, mogli bismo biti dobri. Ove suptilne podsvjesne poruke umjesto da nas potaknu, imaju potpuno suprotan učinak. Trebamo se usredotočiti na to da ne trebamo biti bolji jer smo već super takvi kakvi jesmo, ali moramo ojačati samopoštovanje

Upoznajte sebe

Da biste poboljšali svoj život i sebe same morate znati sa čime niste zadovoljni i napraviti popis. Popis podijelite u različite kategorije - odnos, karijera, zdravlje, novac, kondicija, težnje itd. Zapišite sve stvari koje vam baš i ne idu od ruke, kao i kako biste to željeli dovesti u red.

To može biti nevjerojatno katarzičan način koji vam pomaže razjasniti i razumjeti stvari. Omogućuje vam da napravite pozitivne i djelotvorne korake, umjesto da vam se sve te misli kovitlaju u glavi.

Nastavite učiti

Kontinuirano učenje tijekom života može nam pomoći u svrhu samopoboljšanja i potaknuti naš rast. Ako niste sigurni odakle započeti, možete pokušajte s jednim od mnogih online tečajeva učenja na daljinu. Postoji niz različitih tečajeva, od zdravstvene zaštite i prehrane, tečajevi novinarstva, njege životinja i informatike… Svatko može pronaći nešto što odgovara njegovim interesima. 

Isto tako možete se baviti novim hobijem, pridružiti se sportskom klubu, naučiti novi jezik, pročitati novu knjigu o temi o kojoj ne znate ništa. Apsolutno sve što obogaćuje vaš um i na neki vas način motivira, pozitivan je korak u postizanju većeg samopoštovanja.

Navijajte za sebe

Vjerojatno često dijelite komplimente prijateljima, ali koliko često sebe pohvaljujete? To nije lako. Ali ako neprestano vidite samo svoje negativne strane to može stati na put mnogim životnim ciljevima koje želite postići.

  • Napišite pozitivne afirmacije i čitajte ih svako jutro.
  • Nastojte da prvo što vidite kad se pogledate u ogledalo bude osmijeh.
  • Na kraju svakog dana zapišite barem jednu stvar koju ste postigli i na koju ste ponosni.
  • Preuzmite kontrolu nad svojim unutarnjim kritičarom, budite ljubazni prema sebi i dajte si malo vjetra u leđa.

Iskoračite iz svoje zone udobnosti

Kako bi bilo raditi nešto što niste nikad radili, a što bi vas oduševilo? Pokušajte sa zip-lineom.

Tajna izgradnje samopouzdanja je iskoračiti iz svoje zone udobnosti i iskusiti nove stvari. Taj iskorak nevjerojatno je koristan i učinit će da se osjećate osnaženo i zadovoljno.

Prestanite odugovlačiti i samo to učinite!

I na kraju, ove su akcijske točke dobre, ali funkcionirat će samo ako se uspijete stvarno upustiti u to. Dakle, prestanite odugovlačiti, prestanite se opravdavati, prestanite razmišljati “što ako“ i jednostavno to učinite.

Izvor: artofhealthyliving

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci