Kako uvježbati strpljivost?

Želite li se pozabaviti vlastitom (ne)strpljivosti, vrijeme je za razvoj novih strategija ponašanja, mišljenja i djelovanja. Mirta Fraisman Čobanov, psihoterapeutkinja i utemeljiteljica Partus akademije za razvoj izvrsnosti, predlaže 10 koraka koji će vam u tome pomoći...

Strpljivost - osobina koja nam određuje kvalitetu života

1. Naučite prepoznati u kojim trenucima i situacijama postajete nestrpljivi. Strpljivo ih mjesec dana zapisujte u dnevnik.
2. Istražite kako osjećate nestrpljivost u svom tijelu i koje vam misli prolaze kroz glavu. Uz opis svakog prepoznatog trenutka nestrpljivosti u dnevnik zapišite što se događa u vašem tijelu i kakve vam misli prolaze kroz glavu. Na taj ćete način otkriti uzroke svog ponašanja, ali i imati priliku promijeniti svoje loše mentalne strategije.
3. Odaberite jedan dan u tjednu tijekom kojega će vam glavni cilj biti građenje strpljivosti. Na kraju dana osvijestite sve trenutke u kojima ste uspjeli ostati strpljivi i donijeti promišljene odluke.
4. Usporite. Ako imate naviku stalno juriti i požurivati stvari prije nego što se završe prirodnim tijekom, zaustavite se. U takvim situacijama možete sami sebi reći: „Stop!“ i udahnuti nekoliko puta prije nego što krenete dalje. Pokušajte se, općenito, kretati sporije tijekom dana, pričati sporije i pratiti što se događa u vašem tijelu.
5. Vježbajte biti sada i ovdje. U ovome vam može pomoći bilo koja vrsta meditacije, a poglavito mindfulness meditacija. Kreirajte naviku da 15 - 20 minuta dnevno meditirate i ustrajte u tome, čak i ako imate osjećaj da tako gubite vrijeme. Ne zaboravite da upravo tako vježbate strpljivost.
6. Kreirajte male rituale koje ćete izvoditi kad se nađete u gužvi ili čekate u redovima. Možete čitati knjigu koju ste ponijeli sa sobom ili slušati glazbu te naučiti prihvaćati takve trenutke kao normalne. Možete i samo uživati u pogledu i svemu što vas u tom trenutku okružuje.
7. Vježbajte odgađanje zadovoljstva. Kad poželite pojesti dodatnu kockicu čokolade, popiti još jednu kavu ili kupiti sedmi par cipela – zastanite i dobro razmislite je li vam to uistinu potrebno.
8. Naučite aktivno i s empatijom slušati druge ljude. Kad netko priča, nastojte biti prisutni i slušati što osoba govori, bez završavanja rečenica ili pretpostavki kako će priča završiti. Reflektirajte i pokažite empatiju.
9. Razmislite prije nego što nešto kažete. Bilo da donosite važne odluke ili jednostavno impulzivno govorite ono što mislite, naučite se zaustaviti i razmisliti o posljedicama onoga što planirate izgovoriti.
10. Budite strpljivi i blagi prema sebi u procesu vježbanja strpljivosti.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci