Kako 'uhvatiti' i razumjeti san?

Budući da je simbolika sna višeznačna i osobna, nitko ne može istinski protumačiti tuđi san – stručnjaci vam mogu raznim tehnikama samo pomoći da bolje razumijete ono što sanjate, napominje psihoterapeutkinja Branka Jakelić, autorica knjige 'Govor snova: Snovi – put prema samospoznaji'

  • Lakše je „uloviti“ i shvatiti snove ako ih redovito bilježite, stoga prije odlaska na spavanje pripremite pribor za pisanje ili snimanje.
  • Pripremu za pamćenje snova možete početi već uvečer. Za to postoji mnogo načina. Na primjer, možete, svake večeri u mislima napraviti retrospektivu svih događaja, misli i osjećaja tijekom toga dana ili ih zapisati u dnevnik. Možete se i opuštati na način koji vam najbolje odgovara, npr. pomoću joge, kristala, umirujuće glazbe...
  • Najbolje je bilježiti snove neposredno nakon buđenja, poluzatvorenih očiju, da dnevne slike ne bi potisnule unutarnje.
  • Pišite u sadašnjem vremenu – tako ćete lakše probuditi sjećanja i prizvati san u svijest.
  • san, dream catcherZapisujući snove, zadržite se na njima, ali nemojte ih dotjerivati i mijenjati. Sve čega se sjetite – mjesta, ljude, aktivnosti, događaje, boje, osjećaje, riječi – detaljno zabilježite, uključujući i asocijacije koje vam pritom padnu na pamet.
  • San govori o nečemu što je za vas aktualno u tom trenutku. Stoga, čak i kad sanjate o nekim prošlim ili mogućim budućim događajima, upitajte se što to sada znači za vas. Osvijestite kako se osjećate nakon buđenja te promislite o sebi i trenutačnoj fazi svog života. Jeste li zbog nečega zabrinuti ili se bojite? Koje vam misli u posljednje vrijeme ne izlaze iz glave? Čime se intenzivno bavite?
  • Potom na nekoliko trenutaka zatvorite oči, duboko dišite i prepustite se slikama i događajima iz sna. Zapišite što vam je, prema vašemu mišljenju, san želio reći.
  • Ako i dalje ne razumijete san, nemojte inzistirati na tome. Ostavite ga po strani, bavite se drugim snovima. Ponovo mu se vratite tek nakon nekog vremena.
  • San ne morate zapisati, nego ga možete i nacrtati, izgovoriti, otplesati – važno je da ga u sjećanju još jednom proživite.
  • Pratite li snove nekoliko tjedana ili mjeseci, zapazit ćete da oni „kruže“ oko sličnih tema te ćete postupno sve bolje razumjeti o čemu vam govore.

Pročitajte i:

Snovi - kompas koji nam pokazuje životni smjer

7 znakova da ste sanjali prošli život

8 univerzalnih snova i njihovo značenje

Snovi - otkrijte poruke nesvjesnog uz pomoć astrologije

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci