Kako u život dozvati novac

Kako u život prizvati obilje i kakve veze s novcem ima naš odnos s majkom, pojašnjava prof. Vlado Ilić, terapeut poretka ljubavi

„U današnjem svijetu novca dominiraju poremećen sustav vrijednosti, gramzivost i strah. I to ne mali strah, već onaj esencijalni prastrah, ne strah od smrti, već strah od života, dakle strah od žene – majke – pramajke. Jednostavno, ako nisam u skladu sa svojom majkom, ne mogu imati ni novac, jer novac je život.

Međutim, u vremenu u kojem živimo cijena je postala najvažnija. Uglavnom vodimo računa o cijeni i znamo koliko što stoji, ali koliko je što vrijedno – o tome sve manje razmišljamo. To je potpuno u duhu suvremenog svijeta u kojem postajemo sve otuđeniji i sve više odvojeni od svoje vlastite prirode i božanskog u nama“, počinje priču o energiji novca prof. Vlado Ilić, terapeut poretka ljubavi.

Što je zapravo novac?
„Novac je energija, energija života. Novac živi u našim glavama, u našim predodžbama, ali ne i u vanjskom svijetu. Novac nije samo stvar, to je prije svega dogovor u okviru jedne zajednice, jednog društvenog sustava, na osnovi kojeg se obavlja razmjena dobara. Zlatnici su bili podsvjesni dogovor na temelju kojeg se jedan metal prilično ograničenih resursa upotrebljavao kao sredstvo za razmjenu vrijednosti. U današnjem virtualnom svijetu to je možda još jednostavnije shvatiti. Novčanice i kovani novac, dakle, zaista opipljiv, materijaliziran novac, čine svega petinu cjelokupnog novca u svijetu.“

Moderne tehnologije otvaraju širok spektar mogućnosti za stvaranje novih sustava plaćanja, nove valute, novog novca. Njihova prednost je u tome što su samostalne i funkcioniraju paralelno uz klasični novac, dopunjujući ga. U Njemačkoj već postoje stotine lokalnih ‘prstenova razmjene’ koji funkcioniraju po modelu: ja ću tvojoj kćeri davati instrukcije iz matematike, ti ćeš meni zauzvrat održavati vrt. Tu dolazi do adekvatne razmjene, ali ne u novcu, tu se razmjenjuju talenti.

Na globalnoj razini mogu se mijenjati i stanovi ili kuće – ja ću ti ustupiti svoj stan u Zagrebu na mjesec dana dok ideš na intenzivni tečaj stranog jezika, a ti meni svoju kuću na Hvaru za godišnji odmor. Ili ćemo osnovati burzu razmjene za socijalni rad. Ja ću se danas besplatno angažirati da bih poslije sličnu uslugu dobio isto tako besplatno.

Kada je riječ o problemu pojedinca s novcem, ističete da je on na energetskoj razini gotovo uvijek u direktnoj vezi s majkom. Kako odnos s majkom utječe na odnos prema novcu?
„Kod većine klijenata koji dolaze da bi riješili ‘problem’ novca možemo zapaziti sličnu dinamiku. Najčešće je u prvom planu odnos s majkom, zastoj protoka ljubavi od strane majke. Netko istodobno ima i problem u vezi, što je zapravo ista dinamika, često vezana uz strah od života, koji je uglavnom na podsvjesnoj razini. Uzroci zastoja protoka ljubavi, koliko god da su slični, ipak su i sasvim individualni. Često sežu u daleku prošlost, nekoliko generacija unazad.

Iako je gotovo uvijek riječ o vrlo jakim traumatičnim događajima, koji su uglavnom u vezi sa životom i smrću, spektar uzroka je šarolik, lista mogućnosti i varijacija beskonačna. Ponekad je to rano umrlo, poginulo ili pobačeno dijete, ili je nečija majka svojim životom platila život svojeg djeteta, tj. umrla na porođaju, ili je netko u ratu izgubio oca ili majku, brata, sestru ili voljenu osobu, ili je nečija ljubav ugušena ili nije mogla biti ostvarena, ili je netko ubijen ili je netko nekoga ubio itd. Zato se svaki slučaj mora sasvim individualno promotriti, koliko god na prvi pogled bio sličan drugima. To je jedan od temeljnih stupova fenomenološkog rada u području poretka ljubavi.“

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci