Svaka kriza pravo je vrijeme za promjenu: Postavite temelje za novu budućnost

Svaka kriza, na globalnoj ili osobnoj razini, znači samo jedno – stare metode više ne funkcioniraju i ne donose rezultate. To je pravo vrijeme za promjenu perspektive i novi početak!

Postaviti pravo pitanje

Kažu da je kriza neiskorištena mogućnost rasta koja s vremenom postaje neminovnost.

Svi smo svjedoci toga da izvanjski faktori sigurnosti, kao što su poslovno i socijalno okruženje, ne daju stvarne garancije. Prioriteti kompanija stalno se mijenjaju, veliki sustavi se transformiraju, prave se fleksibilni manji timovi, gdje se cijeni konkretan rezultat.

Naše sposobnosti – kao što su fleksibilnost, motiviranost, integritet i vrijednosti – dolaze u prvi plan. Snaga ličnosti definitivno postaje ključni faktor sigurnosti koja se ne mijenja ovisno o okolnostima.

Ako želimo ući u razdoblje koje nam omogućava duboke osobne spoznaje i transformacije, pitanje ne treba biti – Što raditi? nego Tko trebamo biti da bismo ne samo opstali nego se i ostvarili? Kada skinemo društvene maske i ne igramo uloge, kada ostanemo sami sa sobom, tko smo onda? U čemu smo dobri? Za što smo sposobni? U što vjerujemo? Iza čega stojimo? U čemu je naša snaga?

Suočavanje s realnošću

Početak godine, jednako kao i kraj ljeta, je vrijeme kada većina nas pravi velike planove za predstojeću godinu. Međutim, kako istraživanja pokazuju, često se vrlo ženabrzo svi suočavamo s realnošću i kolotečinom života koja proguta sve naše velike ambicije i ciljeve. Upravo da se to ne bi dogodilo, odlučili smo ove godine kontinuirano raditi zajedno na tome da vaši ciljevi ne ostanu na papiru, nego da postanu dio vaše realnosti.

Pogled prema unutra

Često me ljudi pitaju: „Zašto se moji ciljevi ne ostvaruju? Ja ih zapisujem, vizualiziram, točno znam kako treba izgledati moj idealni partner, kakvu želim vezu, kako izgleda moj idealni dan na poslu… Sve radim kako treba, međutim, ne ide, samo ih prepisujem iz godine u godinu…“

Postoji, naravno, više razloga, ali najvažniji je to da su ciljevi, kao i planovi, izvanjski faktori. Oni se ne događaju sami od sebe, nego ih ostvarujemo MI. Sa svim svojim iluzijama, strahovima, negativnim uvjerenjima i destruktivnim navikama. Kada pokušavamo graditi velike planove na krhkom uporištu, najčešće se dogodi da nam se snovi ruše, a mi se razočaramo u ljude, u posao, u godinu. I onda čekamo sljedeću godinu da nam bude bolja.

Već smo naučili da se kuća ne zida od krova i da ideje i želje bez dobrih osnova i konteksta dovode do građevine koja nije nimalo čvrsta i svaka je oluja može poljuljati.

Ne možemo biti ono što ne možemo zamisliti

Da ne bismo bili ovisni o izvanjskim impulsima, predlažem pristup koji, po mom iskustvu, daje mnogo konkretnije i trajnije rezultate. Predlažem da okrenemo smjer, umjesto prema van – prema unutra. Hajdemo se ove godine ne fokusirati na ciljeve, nego na sebe.

Kada radimo na sebi, uvijek počinjemo od unutarnjih faktora – mentalnog zdravlja, snage ličnosti i duhovnog kapaciteta – jer bez njih sve što nam dolazi izvana donosi kratkotrajnu sreću i prolazno zadovoljstvo.

Dokle god ne budemo dobro upoznali sebe, svoje kapacitete i osvijestili svoje vrijednosti, birat ćemo pogrešne partnere, raditi tuđe poslove i prepisivati svoje ciljeve iz godine u godinu, živeći tuđe živote. Ne možemo biti ono što ne možemo zamisliti. Ne možemo ostvariti ono što nismo u stanju vidjeti u svojoj unutarnjoj viziji!

 

Elena Srzentić Frleta

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci