Kako probuditi uspavanu seksualnu energiju

Dok je libido prirodan dio nas, naša sposobnost i vještina izražavanja seksualnosti je najčešće naučena. Kako se nanovo spojiti sa svojom seksualnom energijom savjetuje učiteljica mindfulnessa Dubravka Fazlić

Negativne misli ostavite pred vratima spavaće sobe

Temelj stapanja sa svojom seksualnom željom počiva na prihvaćanju svog fizičkog izgleda. Što ima veze što ne nosite konfekcijski broj 38? Što ima veze što više niste mlade ili što nemate ‘zategnute’ mišiće kao što biste voljeli imati.

Negativne misli ostavite pred vratima spavaće sobe, ne dopustite da pretjerana samosvjesnost stane na put prepuštanju putenim užicima. Seksualna samouvjerenost je upravo to – samopouzdanje, bez obzira na oblik, boju i veličinu tijela.

Istražite mudrost svog tijela

Mindfulness vježba 'Body scan' omogućava da se bolje povežemo sa svojim tijelom, daje nam priliku da istražujemo i upoznajemo osjećaje, senzacije i mudrost tijela. Tijekom vježbe možete osjetiti cijelu lepezu senzacija, od topline i lakoće do napetosti i težine ili, s druge strane možda nećete osjetiti ništa.

Smisao vježbe nije da nešto mijenjate, već da osjetite svoje tijelo, da obratite više pozornosti na njega, da bolje shvatite što želite, koje su vaše potrebe, i što želite otpustiti.

Smjestite se u ugodan položaj, sjednite ili lezite, i zatvorite oči. Dopustite si da par minuta utonete u ugodnu tišinu. Obratite pozornost na svoje disanje, ne mijenjajući tempo ili način na koji dišete, samo primjetite. Uživajte u svakom udahu i izdahu. Svaki put kad vam um odluta, nježno vratite fokus na disanje.

Započnite "skenirati" tijelo od stopala, obraćajući pozornost na svoje nožne prste. Osjećate li dodir čarapa na koži, cipele koje ukalupljuju stopalo, hladnoću, toplinu, stezanje ili ništa. Nastavite na isti način „skenirati“ ostatak tijela sljedećim redosljedom: gleženjevi, listovi, koljena, bedra, kukovi, prsa, ramena, vrat, glava i lice.

Kad, tijekom vježbe, primjetite da ste odlutale u mislima, nježno vratite pozornost na dio tijela koji ste posljednji osvještavali. Nakon skeniranja pojedinih dijelova tijela sada osjetite i spojite se s čitavim svojim tijelo, tako da misli, um i tijelo postano jedno. Kada završite, vratite pozornost na dah, i kada ste spremne otvorite oči.

Ovladajte umijećem samozadovoljavanja

ženaDirajte se onako kako vama pričinjava zadovoljstvo. Ovdje nema pravih uputa. Iskušajte duge pokrete, kratke, kružne, gladite se, golicajte... U smjeru kazaljke na satu. U suprotnom smjeru kazaljke na satu. Nježnije ili grublje. Dirajte se tamo gdje vam godi – od kose, lica, ušiju, vrata, dekoltea, bradavica, genitalija, butina, pa sve do nožnih prstiju.

Ne isključujte pritom moć zvuka - uzdišite, stenjite, mumljajte, pjevajte, zviždite ili vičite – zvučna vibracija nas povezuju s nama samima, baš kao i pokret. Nije li vam ugodno ispuštati neartikulirane glasove, osvijestite i produbite svoj dah. Također, ne bojte se isprobavati nove stvari. U svoju igru možete uključiti i različite rekvizite, od pera i svilene marame preko lubrikanta do vibratora.

Stimulirajte um kako bi ga tijelo slijedilo

Kada je u pitanju ženski libido, moguće je da ne postoji organ moćniji od mozga. Posegnite za filmom romantično-seksualnog sadržaja ili ljubavno-erotskim štivom i dopustite da vam um odluta u zemlju mašte, bez srama i straha. Kada je um opušten i ispunjen romantičnim i intimnim intrigama a ne svakodnevicom, tijelo će ga slijediti.

Povećani otkucaji srca spajaju nas s dubokom seksulanošću

Pokret je odličan način da se ponovno povežemo sa svojim tijelom. Omiljena sportska aktivnost ili senzualni latino-američki ples zabavan su način da se na neseksualan način povežemo sa svojim fizičkim bićem.

Aktivacija tijela, znojenje i povećani otkucaji srca spajaju nas s našom dubokom seksualnom energijom, a testosteron, koji se u tim trenucima pojačano luči, pojačava seksualnu želju.

Stvorite vrijeme za sebe

Žongliranje između posla i obitelji, ženama ostavlja malo vremena za sebe. Ipak, izboriti se za sebe nužno je da bi ponovno spoznala tko je. Razmislite o upisivanju tečaja slikarstva, šetnji prije spavanja ili pisanju dnevnika. Što god odabrali, neka to bude vaš mali gušt - biti će odličan podsjetnik i na druge užitke koje propuštate.

 

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci