Kako prirodno opustiti živčani sustav?

U suvremenom životu često nas bombardiraju informacijama i senzornim podražajima, što pokreće reakciju "bori se ili bježi". Hipotalamus zauzvrat uzrokuje nadbubrežne žlijezde da oslobađaju hormone stresa kao što su adrenalin i kortizol. Kronično povišena razina hormona stresa može dovesti do visokog krvnog tlaka, tjeskobe, nesanice, depresije i pretilosti

Postizanje ravnoteže

Meditacija, joga i vježbe disanja mogu biti korisni, prirodni alati za opuštanje živčanog sustava i osiguravanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Iako ne možete izbjeći stres, redovito vježbanje može vam pomoći u upravljanju njime.

Aerobna tjelovježba povećava protok krvi i kisika u tijelo, normalizira krvni tlak i otkucaje srca, pojačava energiju i smanjuje umor. Tjelesna aktivnost također smanjuje razinu hormona stresa kortizola, istodobno stimulirajući oslobađanje endorfina za podizanje raspoloženja.

Američki koledž sportske medicine preporučuje 30 minuta vježbanja dnevno, poput hodanja, vožnje biciklom, plivanja ili igranja tenisa, kako bi vam srce brže pumpalo i izbacilo višak napetosti.

Dišite duboko

Specifične vježbe disanja također se mogu koristiti za smirivanje živčanog sustava. Iako stres stimulira simpatički živčani sustav, vježbe disanja opskrbljuju mozak većom količinom kisika i stimuliraju parasimpatički sustav, koji ima suprotan učinak, izazivajući opuštanje.

Istraživanja o posttraumatskom stresnom poremećaju otkrila su da vježbe za um i tijelo koje uključuju duboko disanje i meditaciju mogu učinkovito smanjiti stres i tjeskobu. Duboko, sporo disanje opušta živčani sustav i potiče osjećaj smirenosti. 

Mir umjesto stresa

Meditacija vam smiruje um, usredotočuje misli i smiruje živce. Mnogi svakodnevni izvori stresa, poput gužve u prometu ili tjeskobe zbog svakodnevnih problema, izvan su vaše kontrole. Međutim, možete naučiti kako voditi računa o tome gdje vaše misli - i energija - teku.

Vizualizacija, kao i mantranje mogu vam pomoći razbistriti misli. Istraživanja neuroimaginga pokazale su da meditacija za ublažavanje tjeskobe, boli i stresa zapravo može promijeniti strukturu mozga.

Joga, Tai Chi i Feldenkrais aktivnosti su koje smanjuju stres i uvode u meditaciju.

Družite se

Adekvatna socijalna podrška poboljšava ljudsku sposobnost da se bolje snađu i brže prilagode životnim preprekama i promjenama. Jedno je istraživanje pokazalo da će ljudi koji se obrate drugima za pomoć zdravije reagirati na stres i biti optimističniji u pogledu budućnosti.

Preporuča se razgovor s prijateljima, članovima obitelji ili suradnicima. A ako vam je potrebna stručna pomoć obratite se psihologu ili ovlaštenom stručnjaku za mentalno zdravlje.

Izvor: livestrong

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci