Kako poboljšati odnos s kolegama

Od ovog četvrtka svaki drugi tjedan s nama je nova kolumnistica, quantum coach Jasna Šafar koja se bavi razvojem osobnih potencijala. Jasna je i rekonektivni praktičar i image coach i svašta još, a pisat će nam o odnosima, financijama, seksualnosti... i pomagati da dođemo na valnu duljinu sa samima sobom. Počinjemo s poslovnim odnosima

„Jedini film koji se vrti u našem mozgu je onaj koji smo sposobni vidjeti.“ - Ramtha

Svi možemo kreirati novi film u svom životu, posebno u odnosima. Odnosi su najvažnije ljudsko iskustvo jer nam pomažu rasti u svim segmentima života. Bitno je što se događa s ljudima, ali najbitnije je ono što se događa među ljudima.
Nažalost, naša nas kultura često primorava da ostajemo u odnosima koji su destruktivni i na osobnoj i na međuljudskoj razini.

U poslovnoj praksi često mi se javlja tema odnosa na poslu. Iako su specifičnosti poslovnih odnosa različite, postoje i sličnosti. Radno okružje vrlo je često mjesto destruktivnih odnosa. To može biti odnos s nadređenim, kolegama, podređenima, partnerima, klijentima.

O čemu se radi?

jasna šafarJasna ŠafarPoslovni suradnici i partneri naša su ogledala. Rječnikom kvantnih znanosti, to su osobe koje rezoniraju s našom osobnom vibracijom. Nju čine energije obitelji u kojoj smo rođeni, naša životna iskustva i razina svjesnosti. Svaki odnos ima razlog zašto počinje pa tako i poslovni. Obično je to prolazak kroz zajednička poslovna iskustva u kojima učimo ono što nam je u tom trenutku potrebno.

Promjena u nama, u smislu drukčijeg pogleda na život, životnih interesa ili svjesnosti rezultirat će i promjenom odnosa. On će se vjerojatno prekinuti, a ako se održi, kvaliteta će mu biti sigurno drukčija nego prije.

Veoma je teško poboljšati ili prekinuti odnos koji je nastao na "pogrešnim temeljima". Takve odnose karakteriziraju svi oblici destruktivne energije: manipulacije, ucjene (svjesne i nesvjesne), nabijanja osjećaja krivnje, straha, manje vrijednosti, neugode, nezadovoljstva, boli, poniženja, nekompetentnosti... Takva neugodna iskustva najčešće pokušavamo izbjeći, a ako to nije moguće, obično pribjegavamo zamjeranju, optuživanju i mržnji. Rezultat je vrlo skučen i ograničen osjećaj sebe. Te je igre važno osvijestiti jer su iznimno opasne, crpe našu životnu energiju, narušavaju integritet i zaustavljaju osobni razvoj. Snižavaju našu osobnu vibraciju.

Što još iz tog odnosa mogu naučiti?

Zaokupljeni dnevnim obavezama odnose često uzimamo zdravo za gotovo, zaboravljajući da na svakom odnosu koji nam je važan možemo poraditi, dati mu dodatnu dimenziju, produbiti ga, poboljšati ili jednostavno prekinuti. Prva stvar koju moramo osvijestiti jest da svaki odnos čine dvije strane: osoba s kojom smo u odnosu i mi. Druga je stvar da ne možemo mijenjati drugoga, samo sebe. Dakle, važna je naša proaktivnost, a ključno pitanje: "Što još iz tog odnosa mogu naučiti?". Ako je odgovor: "Ništa", najbolji je trenutak da odnos prekinete.

Sve postaje jasnije kad osvijestimo da je ponašanje druge osobe skup svjesnih i nesvjesnih programa koje je stekla rođenjem i proživljenim iskustvima te da su programi ti koji njome upravljaju. Osvještavanjem postajemo objektivni promatrač, a naša pozicija stabilnija. Nije dovoljno osvijestiti programe druge osobe, već i vlastite reakcije, misli, osjećaje. Vježbanje "kvantnog promatranja" otvara naše prozore, mijenja točke gledišta, otvara nove perspektive i daje mogućnost izbora. Daje osjećaj slobode iskušavanja neugodnog osjećaja, ali i slobodu da ga ne iskusimo.

A sad, krenimo na vježbu:

Izaberite odnos na kojem želite poraditi i detektirajte problem. Smjestite se udobno na stolici ili u naslonjaču, lagano zatvorite oči i prizovite u svijest događaj s osobom koji vas je uznemirio. Zamislite ga iz svoje perspektive i prizovite u sjećanje scenu sa svim osjećajima koje ste doživjeli: nemirom, tenzijom, uznemirenošću…

Zatim nastavite gledati scenu, ali iz druge perspektive, kao promatrač, kao da gledate film. Dakle, postojite vi u sceni sa svim doživljenim osjećajima i vi izvan scene, u iskustvu promatranja, kada samo opažate emocije i misli. Primijetite postoji li kakva razlika između ta dva iskustva.

Eto, događaj je potpuno isti, ali se promijenila vaša točka gledišta. Nije li to dovoljan razlog da u sljedećoj napetoj situaciji učinite nešto novo, postupite na drukčiji način od uobičajenog. Ako ne možete sami sebi odgovoriti na pitanje: "Što mogu naučiti iz određenog odnosa?" ili ako niste sigurni u svoj odgovor, vrijeme je da potražite podršku koja vam može pomoći izgraditi konstruktivne odnose.

„Ludilo je činiti istu stvar ponovo i ponovo, a pri tome očekivati drukčiji rezultat.“  - Albert Einstein

www.quantum.com.hr
jasna@quantum.com.hr

Jasna Šafar, quantum coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci