Kako otpustiti potrebu za uspoređivanjem s drugima?

Ne zaboravite da ste jedinstveni

U ljudskoj je prirodi uspoređivati se s drugima. No neki to rade cijelo vrijeme, dovodeći se u situaciju da više ne znaju što zapravo sami žele, umjesto da su usredotočeni na sebe i poboljšavanje svog života, kaže blogerica Tracy Davies i savjetuje kako se u 4 koraka riješiti te kontraproduktivne navike:

1. Zamijetite da se uspoređujete s drugima – Prvi je korak da postanete svjesni što činite. Možda vam neće biti potpuno "prirodno" usredotočiti se na sebe jer ste skloni fokus imati na drugima i uspoređivati se s njima. No kad osvijestite što činite, možete brzo raspršiti bilo koju negativnu misao što se može pojaviti.

2. Usredotočite se na sve ono što jeste, a ne na ono za što mislite da vam nedostaje – Svi smo mi čudo, ističe Tracy, "izvorna sila svemira", kao što je kazao filozof i pisac Alan Watts.

3. Imajte cjelovitu perspektivu – Svatko od nas ima vlastiti put, jedinstvenu osobnost i talente. Ako ste previše zaposleni uspoređivanjem s drugim ljudima, mogli bi vam promaknuti blagoslovi koji se nađu na vašem putu.

4. Prakticirajte usmjerenu svjesnost i budite u sadašnjosti – To će vam omogućiti da sami sebe "uhvatite" kad se uspoređujete s drugima te da potom svjesno svoju pozornost usmjerite na nešto pozitivno.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci