Kako otkriti svoju životnu strast?

Niste sigurni koja je vaša životna strast? Ova 3 koraka olakšat će vam njeno otkrivanje i razvijanje

Uvijek iznova govori nam se da živimo svoju strast, no što ako ne znamo što je to? Usredotočena svjesnost može nam pomoći da postupno otkrijemo svoju strast te nas usmjeriti prema njoj, kaže Mirabai Bush iz američke neprofitne organizacije Center for Contemplative Mind in Society i navodi savjete koji će nam olakšati potragu.

1. Razjasnite svoje vrijednosti
Što vam je doista važno u životu? U što vjerujete? Što vam donosi najviše radosti? Što vas najviše može razvedriti? (Primjeri: pravda, istraživanje novih mjesta, obitelj, podupiranje umjetnosti…)

Vježba: Mislite o objektu povezanom s vašim vrijednostima i kako bi se mogao iskoristiti u pozivu ili zanimanju. Sjedite u tišini, duboko dišite, zadržavajući taj objekt u mislima i pustite da se njegova priča odvija bez prosuđivanja.

Upućuje li ta priča na novu aktivnost ili smjer? Nemojte biti obeshrabreni ako otprve ne otkrijete svoju strast. Nastavite propitivati i slušati.

2. Prepoznajte prepreke
Što stoji na putu života u skladu s tim vrijednostima? (Primjerice, nedostatak vremena, manjak resursa ili čak mašte, odvlačenje pozornosti…)

Vježba: Kontemplirajte o tom pitanju. Slušajte kako da nadvladate prepreke (npr. uz potporu zajednice, više istraživanja). Nastavite propitivati. Kad se pojavi negativno uvjerenje (npr. "Ne mogu pokrenuti vlastiti posao jer nemam potrebne vještine"), dodajte riječ "još" ("Nemam ih još").

3. Zapamtite svoje supermoći i razvijte svoje vještine

Što je ono što radite uistinu dobro i postoji li prostor da to činite?

Vježba: Zamislite se kao dijete. Što ste voljeli raditi i za što ste znali da ste u tome dobri? Pustite da se pojavljuju slike. Prisjetite se tog osjećaja. Vrijedi li to i danas? Što drugo vrijedi danas? Potom prepoznajte vještine koje su vam potrebne kako biste tu latentnu strast vratili u svoj život. 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci